Kristina Isolasta lähtenyt kopiointikohu taitaa johtaa noitavainoihin, ja moni journalisti varmaan havittelee ainakin pieniä skuuppeja etisessään mahdollisia kopioita internetin kautta. Joskus tällaisia löytöjä voi tehdä aivan vahingossakin. Kun etsin taustatietoja Steve McCurryn (s. 1950) tuotannosta, koska aion mennä kohta hänen näyttelyynsä (1.1.–4.8.) Helsingin Taidehallissa, törmäsin tietenkin hänen ikoniseen Afgaanityttöönsä (1984)...
... sitten yrittäessäni etsiä lisää tietoja ko. tytöstä, törmäsin muotokuvamaalariksi ja taidehistorian opiskelijaksi itseään tituleeraavan Al Blumasin (s. ?) 2000-luvun "taideteokseen" National Geographic's Afghan Girl:
Blumasin kotisivuilla on teksti: "Please note that all images on this site are copyrighted and may not be reproduced without permission." Näin minäkin siis rikon tekijänoikeussuojaa julkaistessani Blumasin taideteoksen kuvan blogissani. Liekö Blumas kysynyt lupaa McCurrylta?
Tällaissa tapauksissa ei tietenkään ole mitään ketään kiinnostavaa: Isolan tapauksessa kyse oli tunnustetusta mestarista plagioimassa; Blumas on puolestaan tusinamaalari – mutta rahaa hänkin tekee plagiaatillaan.
PS. Myöhemmin illalla. Tyypillistä kulttuuri-imperialismia minulta itseltänikin. Kuka se tämän kaiken alkusyy oli? Takaisin siis tuohon "tyttöön": hänen nimensä on Sharbat Gula, ja hänet "löydettiin" uudestaan 2000-luvulla. Tästä linkistä tarinaan.
Et sinä tekijänoikeutta riko, kun sitaattioikeuden käyttöön ei lupaa tarvitse kysyä. t. http://fi.wikipedia.org/wiki/Tekij%C3%A4noikeuden_rajoitukset
VastaaPoista