torstai 1. maaliskuuta 2012

Kannusta kasvuun!

Onneksi on väliin muunkinlaisia taideasioita kuin Guggenheimia ja perusrutiineita. Ryhdynpä siis markkinamieheksi, koska asia on niin hyvä ja tärkeä. Lukekaa tarkkaan ja miettikää. Jokunen veistos on vielä jäljellä:

Kannusta kasvuun!

Hyvä Ystävä, 

”Tärkeämpää kuin taide itse on se mitä taide heittää ilmaan, kylvää ympärilleen...” 

Näin on todennut Joan Miró, ja näin on ajatellut myös kuvanveistäjä Matti Peltokangas (s.1952) suunnitellessaan Lasten ja nuorten puutarhayhdistykselle Kannusta kasvuun -kampanjaan ”ikisiemenen” muotoisen kastelukannuveistoksen. Pronssiveistos toimii oikeasti kastelukannunakin puutarhassa, patiolla tai olohuoneessa. Peltokangas sai idean ja teki Ikisiemenen Kumpulan koulukasvitarhalle varainhankintaa varten nähtyään nuorten ihmisten, lasten ja aikuisten viljelevän yhdessä: ”Se näky teki vaikutuksen ja se on juuri niin, että yhteisöllisyys saavutetaan kasvun kautta.” 


Lasten ja nuorten puutarhayhdistys edistää ja kehittää lasten ja nuorten puutarhakulttuuria kestävän kehityksen hengessä. Yhdistys järjestää Kumpulan koulukasvitarhalla puutarha- ja ympäristötaideleirejä ja kerhoja lapsille sekä perheille. Keväällä 2011 on käynnistynyt myös nuorten työpajatoiminta syrjäytymisvaarassa oleville nuorille. Kumpulan koulukasvitarha on itsessään ainutlaatuinen miljöö, yli neljän hehtaarin puutarha keskellä Helsinkiä. Ensimmäiset lapset viljelivät palstojaan jo 1920-luvulla ja toiminta on jatkunut keskeytyksettä tähän päivään asti. 
Puutarhanhoito ja oman palstan viljely opettaa lapsille ja nuorille ruoan tien pellosta lautaselle sekä antaa terveellistä hyötyliikuntaa. Yhteinen ahertaminen puutarhassa opettaa sosiaalisia taitoja, yhdessä oloa ja odottamisen taitoa. Sato ei kypsy hetkessä vaan vaati kärsivällisyyttä ja huolenpitoa. Puutarha on myös loputon aarreaitta lasten ympäristötaiteelle. 
 

Kuvanveistäjä Matti Peltokangas on jo pitkään ollut johtavia suomalaisia kuvanveistäjiä. Hän hallitsee yhtälailla klassisen pronssiveiston kuin kiveen hakkaamisenkin. 
Peltokangas on aiemminkin veistänyt tukiveistoksia lasten ja nuorten toiminnan tukemiseen muun muassa urheiluseuroille: ”Kun ei ole antaa rahaa, voi antaa kätensä käyttöön.” Kastelukannuveistoksellaan Peltokangas haluaa tukea puutarhayhdistyksen toimintaa: ”Haluan näin tukea puutarhatoimintaa, jotta lasten ja nuorten osallistumismaksut voidaan pitää matalina, jotta toiminta olisi kaikkien ulottuvilla.” Ulkopuolinen tuki toiminnalle on ensiarvoisen tärkeää. Nyt Sinullakin (yrityksellänne) on mahdollisuus tulla mukaan ostamalla arvokkaan keräilykohteen. Pronssiveistoksesta on kymmenen kappaleen editio. Teoksen hinta on 4.000 €. 
Kaikki teoksen hankkineet kutsutaan herkulliselle sadonkorjuupäivälliselle tutustumaan klassisen kauniiseen puutarhaamme Kumpulaan! 
Lisätietoa kampanjasta ja yhdistyksen toiminnasta tästä linkistä.

Tilaukset: Mervi Lehmusoksa, 041-5410455
mervi.lehmusoksa@gmail.com

Kannusta kaupunkilasta puutarhaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti