maanantai 16. marraskuuta 2015

Loppuuko Kotkan Galleria Uusikuva?

Satunnainen tapaaminen entisen kotkalaisen taiteilijan kanssa sai minut palaamaan viime kevääseen. Kotkan kaupungin talouden tasapainottamista koordinoiva ohjausryhmä käsitteli 20.4.2015 kaupunginjohdon esitystä lähes 11 miljoonan euron säästöistä, joita aletaan toteuttaa jo tämän vuoden aikana. 
Säästölistalla on myös Kotkan keskeinen nykytaidetta esittelevä Galleria Uusikuva. Näin sanotaan kaupungin tiedotteessa 21.4.: "Museotoiminnasta saadaan noin 150 000 euron säästöt, mihin sisältyy Galleria Uusikuvan lakkauttaminen ja tilan myyminen sekä museotoimen uudelleenorganisointiin liittyviä henkilöstöjärjestelyjä." 


Taistelua galleriasta on käyty jo vuosia. Yle esimerkiksi uutisoi asiasta ja Kotkan Taiteilijaseuran reaktiosta 2.11.2011. Tässä linkki. Sitten kaupunginhallitus päätti myydä tilat. Yle uutisoi Kotkan Taiteilijaseuran reaktiota jälleen 8.6.2012. Tässä linkki. Tilaa ei ole vieläkään myyty, mutta se on ollut ns. hiljaisessa myynnissä. Yle uutisoi asiasta taas 29.6.2015. Tässä linkki.
Viime vuoden helmikuussa gallerian yhteyteen avattiin taidelainaamo. Tästä linkistä Ylen uutinen. Lainaamo on osa Kaakon taidelainaamoa, jossa ovat mukana lisäksi Kouvola ja Lappeenranta. Keskustelin tänään puhelimessa Kotkan Taiteilijaseuran puheenjohtaja Timo Mähösen (s. 1960) kanssa, ja hän kertoi lainaamonkin juuri alkaneen saada kunnolla ilmaa siipiensä alle.
Nyt tätä kaikkea ollaan siis tuhoamassa. Suhmurointia on piisannut, ja tilanne on ollut koko ajan vähän auki – mikä sekin epäilemättä vaikuttaa toimintaan. Tällä tietoa Uusikuvan viimeinen näyttely on ensi vuoden elokuussa. Sovitut näyttelyt siis pyritään pitämään.


Kulttuuriskandaaliksi asian tekee se, että Uusikuva on – Kotkan Valokuvakeskusta lukuun ottamatta – Kotkan ainoa uskottava nykytaiteen esittelypaikka. Kotka on nimittäin toinen niistä yli 50 000 asukkaan suomalaiskaupungeista, missä ei ole lainkaan taidemuseota. Toinen on Seinäjoki. Molempiin sitä on pitkään yritetty saada – Kotkaan muun muassa Ahti Lavosen (1928–1970) johdolla silloin, kun hän joskus nuorena miehenä vaikutti Kotkassa – mutta turhaan. 
Uusikuvan kohtalo on siksikin surullinen, että gallerian näyttelypolitiikkaa on aina ollut vakaan laadukasta, ja sitä voi hyvällä syyllä pitää valtakunnallisestikin merkittävänä galleriana, jonka esiintyminen taiteilija CV:ssä on ollut arvokas asia. Tätä ja esimerkiksi sen tuomaa imagovoittoa ne eivät taida Kotkassa nyt oikein tajuta. Sitä paitsi Uusikuvan tilakin on erittäin hyvä galleriatila. Gallerian ja varastotilan yhtiövastike vuodessa on muuten noin 36 000 euroa. Oikean kaupungin kulttuuribudjetissa siis melko pieni menoerä, mutta sekin on todettu liian isoksi.
Ilman taidemuseotakin Kotka on ollut tähän asti uskottava taidekaupunki, mitä on vahvistanut myös Kotkan veistospromenadi. Nyt tämä kaikki on vaakalaudalla.
Minulla on nyt ehdotus kotkalaisille taidetoimijoille. Perustakaa välittömästi nettiadressi, jota aletaan tehokkaasti jakamaan somessa ja erilaisten taidetoimijoiden avulla muun muassa blogeissa. Ainakin minä lupaan kaiken tukeni. Kerätään siihen valtakunnallisesti sellaiset vähintään tuhat nimeä, mukana paljon taidevaikuttajia. Ehkä Kotkan kaupungillakin voidaan silloin tajuta, että kyse on Kotkan imagosta, mutta ei pelkästään Kotkasta, vaan yhteisestä projektista, jolla yritetään pitää huolta maamme kultuurielämästä kaiken kurjistamisen keskellä. Siinä Kotkakin voi olla mukana, jos haluaa olla kulttuurikaupunki. Ja sillä me sitä SSS:n toivomaa innovatiivista nousuakin tähän maahan saavutamme. 
Tämä pelastusoperaatio olkoon yksi ruohonjuuritason kärkihankkeista kuvataiteen saralla.
Siis toimintaan!

1 kommentti:

  1. Olipa raivostuttava ja samalla surullinen uutinen.
    Minulla ja Eila Minkkisellä oli siellä yhteisnäyttely v. 1990 Sen jälkeen olen käynyt siellä joissakin näyttelyissä ja aina ihastellut Galleria tilaa. Uusi Kuvassa on pidetty korkeatasoisia ja mielenkiintoisia näyttelyitä! Tämä aika on niin masentava! Mutta ei myöskään ole varaa mennä peiton alle suremaan! usutan kotkalaisia vielä kerran taistoon! Ja kaikki muut taiteilijat mukaan ottamaan kantaa!

    VastaaPoista