lauantai 28. toukokuuta 2016

Julkaistua 770: 45 Arvo Summasen maalausta Invalidisäätiö Ortoniin

Tällaisen lehdistötiedotteen rustasin eilen. Se julkaistiin myös Galleria Ortonin sivuilla runsaasti kuvitettuna. Linkki tässä.

45 Arvo Summasen maalausta Invalidisäätiö Ortoniin

Taidemaalari Arvo Summanen (1928–2006) kuului 1950–60-lukujen vaihteessa legendaarisen Brondan vintin taiteilijoihin. Pariisilaistyylisen boheemijoukon kollektiivinen työhuone sijaitsi jo varhain taiteilija- ja kirjailijakapakkana tunnetun helsinkiläisen Café Brondinin ullakolla.
Taiteilijat saivat häädön vuonna 1962 levottoman boheemielämän takia.
Summasen lupaavasti alkanut taiteilijanura hiipui hiljalleen. Hän eli vaatimatonta elämää ja esiintyi teoksillaan vain silloin tällöin. Vuodesta 1970 hän asui ja työskenteli Villa Furunäsin taiteilijatalossa Helsingissä. Pari vuotta ennen kuolemaansa hän sai varoihinsa nähden merkittävän perinnön. Vaatimaton elämä kuitenkin jatkui, ja rahaa kului ainoastaan taiteilijatarvikkeisiin, joita hän sai hankkia mielin määrin – ensimmäistä kertaa elämässään. 
Ainutlaatuinen luomisen vapaus ja riemu tuottivat viimeisinä vuosina yli 300 maalausta, joista suurin osa oli esillä Vantaan taidemuseon näyttelyssä Arvo Summanen – Brondan vintin legenda (18.9.2015–30.1.2016). 
Näyttely oli sekä merkittävää suomalaista taidehistoriaa että vapaan luovuuden ylistys. Mitä tapahtuu taidemaalarille, kun mikään ulkoinen paine ei enää pidättele, kun saa maalata juuri niin kuin haluaa ja kokeilla mitä tahansa? Totaalinen maalaamisen intohimo ja sen tuottama riemu – ja toki tuskakin – eivät tästä enää syvene! 

On olemassa hissiaulataidetta ja hissiaulataidetta. Tässä sieltä paremmasta päästä.

Summanen testamenttasi omaisuutensa ja maalauksensa Helsingin Saskia ry:lle. Saskiat ovat tehneet merkittävää työtä sijoittamalla jo vuosia taidetta sairaaloihin ympäri Helsinkiä. Nyt tämä jatkuu myös Ortonin kautta. Saskiat sijoittivat 45 Summasen maalausta Invalidisäätiö Ortoniin, jossa ne tuottavat sekä henkilökunnalle että asiakkaille iloa ja rohkaisevat luovaan sekä riemukkaan myönteiseen ajatteluun ja maailman näkemiseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti