perjantai 10. huhtikuuta 2015

Helsingin taidemuseon johtokunta 19: Elämäni kinkkumuseon johtokunnassa eli Pyydän nöyrästi anteeksi

Helsingin taidemuseon johtokunta päätti tiistaina tiukan äänestyksen jälkeen hyväksyä museon uudeksi brändäysnimeksi Helsinki Art Museumista tulevan lyhenteen HAM. En ollut mukana kokouksessa, mikä oli työtapaturma. Olin tulossa takaisin lomalta Irlannista juuri tiistaina, ja koska tiesin, että lähdemme varhain aamulla, oletin koko ajan ehtiväni iltapäivän kokoukseen. Tajusin vasta maanantaina, että joudunkin viettämään ison osan tiistaista Oslon lentokentällä, ja ilmoitin asiasta hallinnon assistentille. Hän sai varahenkilöni – Saija Salosen – paikalle, mutta en sitten kuitenkaan ymmärtänyt keskustella etukäteen asiasta tämän kanssa. 

Helsingin taidemuseon vanhaa wau-arkkitehtuuria.

Tässä ote pöytäkirjan pykälästä kolme "Taidemuseon visuaalisen ilmeen ja markkinointinimen uudistus":
– Taidemuseon johtokunta päätti esittää kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi taidemuseon uudistetun visuaalisen ilmeen sekä taidemuseon uudeksi markkinointinimeksi HAM.
– Pöydällepanoehdotus: Kimmo Sarje ehdotti, että asia pannaan pöydälle ja että asia päätetään johtokunnan ylimääräisessä kokouksessa 23.4.2015. Pöydällepanoa kannatti: Christian Järnefelt
– 1. äänestys. JAA-ehdotus: Esityksen mukaan, EI-ehdotus: Ehdotan, että asia pannaan pöydälle ja että asia päätetään johtokunnan ylimääräisessä kokouksessa 23.4.2015.
Jaa-äänet: 3 Marko Lipponen, Thomas Wallgren, Pauli Waroma
Ei-äänet: 3 Christian Järnefelt, Kirsikka Moring, Kimmo Sarje 
Tyhjä: 1 Saija Salonen
Äänestyksen tulos: Esityksen mukaan. Puheenjohtajan ääni ratkaisi.
Vastaehdotus: Christian Järnefelt teki vastaehdotuksen: ehdotan, että nimi HAM korvataan nimellä Heta. Vastaehdotusta kannatti: Saija Salonen
– 2. äänestys. JAA-ehdotus: Esityksen mukaan, EI-ehdotus: Vastaehdotus: nimi HAM korvataan nimellä Heta.
Jaa-äänet: 3 Marko Lipponen, Thomas Wallgren, Pauli Waroma
Ei-äänet: 2 Christian Järnefelt, Saija Salonen
Tyhjä:2 Kirsikka Moring, Kimmo Sarje
– Äänestyksen tulos: Esityksen mukaan.
Christian Järnefelt ja Kimmo Sarje jättivät päätökseen eriävän mielipiteen.
Christian Järnefelt: Jätän eriävän mielipiteen.
Kimmo Sarje: Eriävä mielipide, museon nimi: En kannata HAM-nimeä. Se on mielestäni populistinen, kielellisesti kyseenalainen ja voi kääntyä taidemuseota vastaan.

Helsingin taidemuseon uutta wau-arkkitehtuuria.

Kollegani, toveri Sarje kirjoitti tänään Helsingin Sanomissa asiassa osuvasti, muun muassa näin: "Suomalaisittain HAM voi kuulostaa lennokkaalta nimeltä. Mutta entä kansainvälisesti? Englannin sanakirjan mukaan sanan "ham" merkityksiä ovat muiden muassa "kinkku", monikossa "reidet" (hams), "huono näyttelijä", "amatööritaiteilija", adjektiivina "huonosti näytelty", verbinä "näytellä huonosti", "näytellä liioitellen" ja "liioitella". Tällaisia mielleyhtymiä hyvin palkatut brändinikkarit haluavat tuputtaa Helsingin taidemuseolle. Tämä aprillipila museon nimenä on riski ja voi muodostua kansainvälisen vinoilun puujalaksi."
Olen Sarjen kanssa täsmälleen ja varsin voimakkaasti samaa mieltä. 
Nyt on siis nöyränä pakko tunnustaa, että olen osasyyllinen tähän hullutukseen. Jos olisin ollut paikalla, olisi asian pöytäämisehdotus voittanut äänestyksen, ja olisimme saaneet lisäaikaa paremmalle harkinnalle. Pyydän tätä kaikilta anteeksi.

PS. Vähän myöhemmin. Tässä vielä verrokkilista osuvista autonnimistä, muun muassa Mitsubishi Runkkari ja Mazda Huora.

1 kommentti:

  1. Oikein täysosuma tuo rankka nimi.
    Myös esittelyfilmi kertoo rohkeudesta:
    https://www.youtube.com/watch?v=sJA3gQ6jmxc

    VastaaPoista