keskiviikko 9. maaliskuuta 2016

Helsingin taidemuseon johtokunta 20: Avoimuutta Guggenheimiin

Helsingin taidemuseon johtokunnassa äänestettiin pitkästä aikaa 4.3.
Taustaksi lainaus johtosäännöstä: "Johtosäännön mukaisesti Helsingin taidemuseon (HAM) johtokunta ja sen alainen Helsingin taidemuseo vastaavat kaupungin kuvataidepolitiikasta ja taidemuseotoiminnasta sekä muista niille määrätyistä tehtävistä hyväksyttyjen tavoitteiden mukaisesti."
Tämä ei ole minun aikanani (varapuheenjohtaja vuodesta 2013) koskaan toteutunut. Emme ole vastanneet museon toiminnan lisäksi mistään muusta kuvataidepolitiikasta – emme Checkpoint Helsingin rahoituksesta emmekä Guggenheim Helsinki -hankkeesta. Meiltä ei ole kysytty niistä mitään. Guggenheimin etenemisestä – siis esimerkiksi kaupungin roolista neuvotteluissa – emme ole saaneet mitään tietoja.
Nyt asiat ovat muuttumassa ainakin vähän parempaan suuntaan. 
Tästä linkistä hieman sekavan (siinä oli mukana sekalaista strategiaa, joka ottaa minua oikeasti panuun ja josta olen kuitenkin välillä vähän pihalla; kannatin esimerkiksi Kirsikan esitystä, jotta se pääsisi jatkoon ja varmistaisi ainakin paremman esityksen kuin kokkareiden esitys, jos Thomaksen esitys – jota oikeasti kannatin häviäisi, tämmosta tää valitettavasti on) äänestyksen kaikki vaiheet. Tässä Kirsikka Moringin lopulta voittanut lisäys, kun keskusteltiin ja päätettiin 16. pykälässä aiheesta "Taidemuseon toiminta Helsingin kuvataidekentässä ja kokoelmapolitiikan uusimisen linjaukset": 
"Yksi keskeisistä HAM:in johtokunnalle asetetuista tehtävistä on johtaa kaupungin kuvataidepoliittista linjausta ja kehitystä. Johtokunta ei voi suoriutua velvoitteistaan ilman avointa taide- ja museokeskustelua. Kaupungin päätöksenteon avoimuuden lisäämisestä käyty laajempi keskustelu tulee ulottaa koskemaan myös taidelaitoksia ja kaupungin taidepolitiikkaa. Avoimuutta tulee siten lisätä kaupungin ja Guggenheim-Helsinki hankkeen käymään dialogiin. 
Johtokunta esittää, että jos Helsingin kaupunki osallistuu mahdollisiin neuvotteluihin Guggenheim- Helsinki taidemuseohankkeessa, mukana neuvotteluissa voi olla myös kaupungin kuvataidepolitiikasta vastaavan Helsingin taidemuseo HAM:in johtokunnan puheenjohtaja. Jos puheenjohtaja on estynyt, neuvotteluissa on johtokunnan varapuheenjohtaja. Johtokunta toteaa myös, että sen tulee saada tietoa neuvotteluista."
En oikein pitänyt siitä, että Kirsikka muutti – tai siis lievensi – ehdotustaan kesken prosessin: "voi olla" on minulle hieman liian epämääräinen ilmaisu. Mutta näillä mennään, ja ehkä se avoimuuskin vähän lisääntyy.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti