lauantai 19. maaliskuuta 2016

Veritaidetta Taidehallissa?

Eilen illalla Helsingin Taidehalli täyttyi taide-eliitistä. Tänään aloittaa kansa. Isänsä ja omiensakin asekauppojen myötä rikastunut miljardööri Poju Zabludowicz, joka muun muassa rahoittaa brittien aktiivisinta Israel-lobbausjärjestöä BICOMia ja Liechtensteiniin piilotetuilla bisneksillään tukee Israelin ilmavoimia ja luvattomiin siirtokuntiin asettuvaa kauppaketjua, esittelee taidekokoelmaan ensimmäistä kertaa Suomessa. 
Eikä se asekauppakaan ole tainnut ihan loppua, vaikka Pojun Tamares siitä nimellisesti luopuikin. Ei asekauppa ole enää silkkaa bulkkikauppaa, rynnäkkökiväärien tai kranaatinheittimien myymistä. Se on myös militaarisesti soveltuvan tietoliikenteen rakentamista (Tamares Telecom), ohjelmistokehitystä (Palantir) ja myös harvinaisia metalleja kuten vanadiini, jota tarvitaan sotakalustossa, esimerkiksi drooneissa (Mustavaaran vanadiinikaivos).
Tästä linkistä vähän lisätietoja Pojusta.
Ja tästä linkistä vähän lisätietoja kansainvälisestä boikotista. 
Ja tästä linkistä paljon lisätietoja taustoista, myös Pojun isän Shlomon omaisuuden kertymisestä. 
En aio käydä näyttelyssä, ja suosittelen samaa muillekin, jotka suhtautuvat kriittisesti taiteen avulla tehtävään valkopesuun. Näin minä ajattelen:

7 kommenttia:

 1. Suurin taide on moraalitonta. Moraali ei ole taiteen vaan filosofian alaa; taiteilija on riippumaton ja moraaliton; filosofi on riippuvainen ja moraalinen. Ikuinen taide on alusta loppuun täynnä mielikuvitusta ja näkyjä, ei moraalisia hyveitä. Moraaliset hyveet aiheuttavat alituisia sotia ja herruutta toisten yli.

  VastaaPoista
 2. Siksi ns. suuri taide on lopulta pientä ja vähä-älyistä ja suuruus ainoastaan instituutioiden luomaa suuruutta.

  VastaaPoista
 3. Kommentit on asiaa, mutta taiteen vastaanottajat taas ihmisiä, jotka voi hylätä natsismin.

  VastaaPoista
 4. Ken on se taiteilija joka kieltäytyy myymästä? Tämän näyttelyn järjestäminen on moraalitonta, ei itse taide, joka siellä esitetään. En mene katsomaan. En myöskään osta vähän samoista syistä israelilaisia tuotteita. Taide voi olla myös rahanpesua tai julkisuuskuvan puhdistusta.

  VastaaPoista
 5. Melkoisille memejen metsästysmaille on nyt Otso siirtynyt!

  VastaaPoista
 6. Taide ei voi olla moraalista vapaa, elleivät kaikki ihmiset ole moraalista vapaita. Vai onko taidetta olemassa ilman ihmistä? Moraali on jokseenkin elävä asia ja näyttää siltä, että se vain rappeutuu ellei sitä korjata.

  VastaaPoista