perjantai 17. helmikuuta 2012

Näyttelykuvia 584 & 585 & 586: Sanomatalossa

Palaan vielä viime sunnuntaihin. Lähdin käymään Galerie Anhavassa, koska Kauppalehti oli tilannut minulta jutun Tommi Grönlundin (s. 1967) ja Petteri Nisusen (s. 1962) näyttelystä (11.2.–11.3.).

Levitaatio, 2012.

Tämä parivaljakko on aina ollut minun mieleeni. Niin nytkin. He tekevät komeasti teknisesti toteutettua mekaniikan, fysiikan ja muiden luonnonlakien harmaissa maastoissa leikkiviä vehkeitä, joiden tarkoitus ei ole varsinaisesti tehdä mitään. Lopulta ne ovat aina kuin runoa – täynnä muistoja, outoja vinksahduksia ja polkuja vääriin suuntiin, joista löytyykin sitten jotain ihan muuta kuin tavoiteltua.
Palaan siis vielä asiaan, kun lyhyt kritiikkini ilmestyy.

***

Sanomatalossa on yleensä tarjolla ei-niin-hyviä näyttelyitä, joita on kuitenkin kiinnostava tarkastella. Nyt Mediatorilla oli zimbabwelaisen Friends Forever -taiteilijakollektiivin näyttely Master Sculptors of Zimbabwe (8.–18.2.):


Vähän sellaista kodinsisustukitschiähän nämä "Zimbabwen harvinaislaatuisista kivilaaduista" tehdyt veistokset ovat, mutta kyllä minä voisin kuvitella paljon karmeampiakin puutarhatonttumaisia vaihtoehtoja lehtisaarelaisen takan viereen. Jotain sympaattista tällaisessa kaupankäynnissä on – varsinkin, kun rahat menevät ilmeisesti suoraan sinne, minne pitääkin. Sitä paitsi oli aika vinkeä nähdä, miten Pablo Picasso (1881–1973) palautetaan afrikkalaisen taiteen käyttöön tämän ensin käytettyä afrikkalaista taidetta:

Taguma Mukomberanwa (s. 1978): Man From Another World.

Ylläolevan veistoksen olisi saanut 1.600 eurolla. Hinnat eivät muutenkaan hirvittäneet.

***

Ja Afrikassa pysyttiin Sanomatalon käytävälläkin. Jyväskyläläisen lääkärin ja valokuvaajan Juha-Pekka Kervisen (s. 1982) ja WWF:n kiertonäyttelyssä Kotina sademetsä – Valokuvia Tansanian Itä-Usambaran vuoristosta (30.1.–12.2.) oli tarjolla hyvä ja kiinnostava tietoisku tästä uhatusta alueesta, josta WWF:n sivut kertovat: "Itä-Usambaran vuoristometsät ovat yksi viidestä arvokkaimmasta metsäalueesta Tansaniassa. Alueen luonto on ainutlaatuinen ja pitkän evoluution tuloksena Itä-Usambaralla elää lukuisia uhanalaisia ja kotoperäisiä lajeja. Metsät tarjoavat elannon paikallisille asukkaille ja ovat tärkeitä myös alueen makean veden saannin kannalta. Metsiä uhkaavat muun muassa maanviljelysmaan leviäminen, laittomat hakkuut ja kaivostoiminta, polttopuun tarve sekä väestönkasvu."


Koen voimakasta lukkarinrakkautta tällaisia pieniä näyttelyitä kohtaa. Tulee miettineeksi maailmaa vähän laajemmin ja vielä illalla surffailtua vähän lisääkin. En minä esimerkiksi ollut koskaan aiemmin kuullut Usambaran vuorista.
Muistakaa, hyvät toverini, pysähtyä aina silloin tällöin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti