lauantai 4. helmikuuta 2012

Suoraan maalaustaiteen huipulle!

Päätin viime viikolla ryhtyä taidemaalariksi. Tai oikeammin Lahden Taideinstituutin jatko-opiskelija, valokuvataiteilija Päivi Koskinen (s. 1977) soitti minulle ja kysyi, että haluaisinko osallistua maalaustempaukseen, jossa haluttiin kiinnittää huomiota instituutin tulevaisuuteen. Kyseessä oli projekti, jossa maalattiin isolla porukalla "mosaiikkimuotokuvat" molemmista presidenttiehdokkaista. Eräänlaista nykyajan prikaatimaalausta siis. Ei tarvinnut kauan miettiä, kun jo vastasin myöntävästi. 
Koskinen toi minun palani perjantaina 28.1. ravintola Salveen, jossa istuskelin taidemaalari Olavi Pajulahden (s. 1944) kanssa virvoitusjuoman äärellä. Ja tokihan Pajulahtikin liittyi prikaatiin. Sunnuntaiaamuna kaivoin rakkaaltani joululahjaksi saamani guassit esiin ja maalasin osuuteni – palan Niinistön takkia. Kazimir Malevitš (1879–1935) lopetti – tai siis ikään kuin lopetti – stafliamaalauksen kuuluisaan Mustaan neliöönsä (1915), mutta minäpä sain aloittaa urani mustasta neliöstä:


Ihan mustalla en sitä viitsinyt maalata, koska olen oppinut, että ei oikea taidemaalari käytä puhdasta mustaa. Niinpä taitoin sitä vähän karmiininpunaisella. Tältä se näytti valmiina Matti Kujasalon (s. 1946) maalaukseen verrattuna:


Ja tältä se näytti Pajulahden työn rinnalla, kun luovutimme kuvassa näkyvälle Koskiselle maalauksemme – jälleen Salvessa sunnuntaina 29.1., kun olimme tulossa lämmittelemään Sinebrychoffin puiston rusettiluistelutapahtumasta (en luistellut):

Kännykkäkamerakuva: Sirpa Viljanen.

Ja tältä teokset näyttävät valmiina (valitettavasti jäljellä olevat palat olivat osa Niinistöä, jota jouduin maalaamaan mutta jota en aio huomenna missään tapauksessa äänestää):


Niinistön muotokuvassa ovat mukana muun muassa Tarja Pitkänen-Walter, Jani Leinonen, Anssi Kasitonni ja Stefan Bremer. Näin siis aloitin urani suoraan huipulta.
Mutta leikki sikseen. Tästä on kyse: 

Lahden Taideinstituutin opiskelijat kamppailevat yhdessä tunnettujen taiteilijoiden kanssa koulunsa puolesta 

Lahdessa tapahtuu kulttuuriskandaali !
Lahden Taideinstituutin opiskelijat maalasivat huippukuvataiteilijoiden kanssa muotokuvat presidenttiehdokkaille
Lahden Taideinstituutin opiskelijat ovat toteuttaneet yhdessä neljänkymmenen suomalaisen taiteilijan kanssa Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston presidenttimuotokuvat. Muotokuvien maalaamiseen ovat osallistuneet mm. akateemikko Outi Heiskanen, kuvataideakatemian professori Silja Rantanen, valokuvataiteilija Stefan Bremer, taidemaalarit Elina Merenmies ja Henry Vuorila-Stenberg, Suomen Venetsian biennale -edustajat Adel Abidin, Jussi Kivi ja Jani Leinonen sekä Ars fennica 2011
voittaja Anssi Kasitonni.

Hallitus on ollut kohdistamassa suomalaiseen kulttuurielämään ja koulutukseen miljoonien eurojen säästöjä. Kokonaisia koulutusyksikköjä on joutunut lakkautuslistalle. Myös 40 vuotta toimineen Lahden Taideinstituutin toiminta aiotaan lopettaa, vaikka instituutti on palkittu useaan otteeseen Lahden ammattikorkeakoulun tuloksellisimpana yksikkönä ja sitä pidetään korkeassa arvossa
kuvataiteen kentällä. Lahjoittamalla tulevalle presidentille ja hänen haastajalleen muotokuvat Lahden Taideinstituutin opiskelijat haluavat puolustaa kuvataidekentän moniäänisyyttä ja korkeakoulujen
taidekoulutusta. Samalla opiskelijat haastavat presidenttiehdokkaat ja kuvataiteilijat osallistumaan keskusteluun kuvataidekoulutuksen tulevaisuudesta. Kulttuurialan päätöksiä tehtäessä tulisi kuunnella
todellisia alan asiantuntijoita.

Lahden Taideinstituutin alumneille tehdyn kyselyn mukaan 90 % instituutista valmistuneista toimii aktiviisesti kuvataiteilijoina. Koulusta valmistuneet taiteilijat menestyvät hyvin taiteen kentällä. Vuoden 2011 Ars Fennica palkinto meni kuvataiteilija Anssi Kasitonnille. Salmelan vuoden nuoreksi taiteilijaksi valittiin vuonna 2011 Maria Laine ja Basware 2011 kilpailun voitti kuvataiteilija Mikko Lyytinen. Pekka Haaviston muotokuva luovutettiin presidenttiehdokkaalle vaalitilaisuudessa Helsingin Musiikkitalossa torstaina 2.2.2012 klo 12.30. Paikalla mm. akateemikko Outi Heiskanen. Sauli Niinistölle luovutetaan tätä esittävä muotokuva Lahdessa vaalitilaisuudessa perjantaina 3.2.2012 kauppakeskus Triossa klo 17. Paikalla mm. kuvataiteilija Maria Laine.
Pekka Haaviston muotokuvan maalamiseen ovat osallistuneet mm. akateemikko Outi Heiskanen, professori Silja Rantanen, taiteilija Adel Abidin, taiteilija Jussi Kivi, kuvanveistäjä Kari Caven, taidemaalari Henry Wuorila-Stenberg, taiteilija Erkki Pirtola, taiteilija Kalle Hamm, taidemaalari Jukka Korkeila, taidemaalari Lars Holmström ja taiteilija Sasha Huber.
Sauli Niinistön muotokuvan maalamiseen ovat osallistuneet mm. professori Tarja Pitkänen-Walter, taiteilija Anssi Kasitonni, kuvataiteilija Jani Leinonen, taidemaalari Elina Merenmies, valokuvataiteilija Stefan Bremer, kuvanveistäjä Jaakko Niemelä, taidekriitikko Otso Kantokorpi, kuvataiteilija Maria Laine, kuvataiteilija Antti Laitinen, taidemaalari Kaj Stenvall ja kuvataiteilija Petri Saarikko.
Muotokuvaprojektityöryhmä Lahden taideinstituutista:
Päivi Koskinen
Atro Linnavirta
Anna Hiltunen
Angelica Saukkonen
Anita Naukkarinen


Lisätietoja:
Päivi Koskinen, valokuvataiteilija, Lahden taideinstituutin
aikuisopiskelija, 050-5434562, koskinen.paivi@gmail.com
Atro Linnavirta, Lahden taideinstituutin oppilaskunnan puheenjohtaja,
050-9192533, atroskari@gmail.com


***

Viime perjantain Stradassa oli Jonni Roosin toimittama ranka juttu Lahdesta. Tässä linkki.
Ja tässä linkki tapahtuman Facebook-sivuille.

Yhtykää rintamaan taistelemaan Lahden Taideinstituutin puolesta ja levittäkää sanaa!!!

PS. Aion minä niillä guasseilla maalata vielä jotain figuratiivistakin.

1 kommentti:

  1. http://www.lahti.fi/www/cms.nsf/pages/27977BB558317173C225758B00411600

    Terv. nim.merkki "Saa sanoa"

    VastaaPoista