lauantai 11. helmikuuta 2012

Voisiko Guggenheim Helsinki olla Troijan hevonen?

Elämä tuntuu toisinaan amerikkalaiselta paranoialeffalta. Aina kun ryhtyy vähän surffailemaan ja googlettaa sanan 'guggenheim', sitä ajautuu lopulta mitä kummallisimpiin salaliittoteoria-ajatuksiin. Näin minulle kävi viime yönä muutaman viinilasin jälkeen:

Voisiko Guggenheim Helsinki olla Troijan hevonen?

Helsingin Guggenheim-hanke herättää koko ajan enemmän kysymyksiä niistä asioista ja kytkennöistä, joita emme tiedä ja joita kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja museonjohtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén eivät syystä tai toisesta halua meille kertoa.
Tuorein hämmästys oli tietenkin 6.2. uutisoitu tieto Solomon R. Guggenheimin säätiön ja Deutsche Bankin yhteishankkeen, Deutsche Guggenheimin yllättävästä lopettamisesta. Asiaan liittyi ainakin kaksi kiinnostavaa ulottuvuutta. 


Ensinnäkin kumpikaan osapuoli ei halunnut julkisuudessa kommentoida lopettamisen varsinaisia syitä. Guggenheimin säätiön omilla kotisivuilla ei tätä kirjoitettaessa (11.2.) asiaa ole kommentoitu sanallakaan. Ikään kuin se ei olisi lainkaan kommentoitava uutinen.
Toiseksi olisi kiinnostavaa tietää, miten kaupunginjohtaja Jussi Pajunen on niin sisällä Guggenheimin asioissa, että hän saattoi omien sanojensa (MTV3, 7.2.) mukaan tietää tämän lopettamisen jo syksyllä. Samalla voisi myös kysyä, että miksi Pajunen antoi prosessin mennä eteenpäin puutteellisilla tiedoilla. Eikö olisi ollut kaupungin edun mukaista käsitellä selvitystyötä jo tiedossa olevien faktojen pohjalta? Tämän sijaan Pajunen vain totesi, että ”minulla ei ole tapana toisten organisaatioiden asioista tiedotella”. Kenen etuja Pajunen ajaa?

 

Deutsche Guggenheimin lopettaminen herättää itse asiassa paljon lisäkysymyksiä. Juuri samana päivänä nimittäin uutisoitiin (tässä toinen linkki) muitakin kiinnostavia asioita. Deutsche Bankilla ei mene kovin hyvin, ja käynnissä on mielenkiintoisia kauppoja. Guggenheim Partners -niminen sijoituspankki yrittää parhaillaan hankkia itselleen kahden miljardin arvoista osaa Deutsche Bankin toiminnoista. 


Mikä on Guggenheim Partners? Se on yksityinen ja kookkaanpuoleinen (125 miljardia dollaria) yhdysvaltalainen investointipankki. Kiinnostavaksi asian tekee se, että sen suhteet Solomon R. Guggenheimin säätiöön ovat sangen läheiset. Sen johdosta ja hallituksen jäsenistä ainakin Mark R. Walter ja Peter Lawson-Johnston II – jonka isoisoisä Solomon R. sattuu olemaan – istuvat myös Solomon R. Guggenheimin säätiön hallituksessa. Guggenheim Partners on myös Solomon R. Guggenheimin säätiön ns. corporate member ja yksi säätiön merkittävimmistä rahoittajista. Guggenheimin säätiöllähän on tunnetusti viime aikoina ollut hieman vaikeuksia rahoituksen hankkimisessa, minkä se itsekin tuoreimmassa (2010) julkaistussa vuosikertomuksessaan toteaa.
Guggenheim Partnersilla on ollut lisääntyvää kiinnostusta pohjoisia alueita kohtaan. Viime vuonna pankki ilmoitti perustavansa arktisten alueiden hyödyntämistä rahoittavan rahaston (Guggenheim Partners Arctic Fund), joka on jo herättänyt pelkoa luonnonsuojelupiireissä. Ensimmäinen iso hanke on muuten rakentaa miljardin arvoinen jättijäänmurtaja. Tästähän suomalaisillakin olisi käytössään tietotaitoa.
Helsingin kaupunginvaltuutetut voisivat yrittää kysyä yllättävän hyvin asioista perillä olevalta Pajuselta lisäkysymyksiä. Miksi Pajunen panttasi hankkeen kannalta merkittävää tietoa? Miten Guggenheim Partnersin kaupat voisivat liittyä Deutsche Guggenheimin sulkemiseen? Mikä on Solomon R. Guggenheimin säätiön ja Guggenheim Partnersin suhteen laatu silloin, kun aletaan lähestyä näitä pohjoisia alueita. Voisiko olla niin, että kohteena eivät siis olekaan venäläiset turistit vaan jotain ihan muuta. Mille kaikelle me antaisimme jalansijaa, jos päästäisimme Guggenheimin tänne?
Vai näinköhän minä vain leffamaista unta? Tiedänhän minä jo nyt viimeistään, että Solomon R. Guggenheimin säätiö on voittoa tuottamaton ja yleishyödyllinen elin.

10 kommenttia:

 1. Tuskinpa löysit savua ilman tulta. G-väen ja liike-elämän yhteys on selvä ja eikös nämä eliitin kulttuurihankkeet ole yleensäkin enemmän liike-elämän verkostumista varten, kuin kulttuuria.

  Seuraavaksi voisi etsiä yhteyttä Helsingin telakkaan, joka siis erikoistumassa juurikin jäissäkulkeviin erikoisaluksiin. Shell ainakin jo samoilla alueilla, kuin minne Guggis Partners menossa, joten yhteys Ollilaan ja muuhun oikeistojoukkoon olisi siinä.

  Teit muuten aika vaikeaksi punavihreille äänestää G:n puolesta, koska olisi aika ihmeellistä, jos museoväki porailisi öljyä jäiden seasta toisaalla ja täällä ihmeteltäisiin kunnan rahoilla rakennettua taidehallia cocktailit kädessä. Pistää hymyilyttämään.

  VastaaPoista
 2. Sinänsä ei ole yllätys että Guggenhemista ja sen ympäriltä löytyy isoja rahoja, niin isoja että en tiedä onko Suomessa vastaavia ollenkaan - ja siitäkin syystä on aivan käsittämätöntä, että siihen kimppaan menisi julkinen kulttuuritoimi pienine pennosineen. Mutta varmaan niissä kaavailluissa sponsoreissa löytyy sitten sopivia pelikumppaneita.

  Sitä en kuitenkaan ihan ymmärrä, että jos suuntana olisi arktinen seutu ja öljy, eikö sitten kannattaisi perustaa G-sillanpääasemaa pikemmin Norjaan (kun Venäjä lienee mahdoton yhtälö). Miksi Helsinki?

  Toivon joka tapauksessa Alastomalle kriitikolle lisää unettomia öitä ja taustojen selvittelyä ja spekulointia. T. Kaija K

  VastaaPoista
 3. Copy-paste Facebook-"tutkimuksistani": "Vattenfall myi juuri suuren osan osakkeistaan pankkikriisin aiheuttaneelle amerikkalais´pankki´ Goldman Sachsille, Guggenheim-raportin konsulttina ollut suomalainen lakifirma Roschier auttoi kaupassa ja niinpä osa suomalaista sähkö- ja kaukolämpöverkkoa on nyt amerikkalaisen sijoitusfirman omistuksessa. Roschier toivottaa verkkosivuillaan ´globaalit pelaajat´ tervetulleiksi Skandinavian ja Baltian ´leikkikentille´. Liittyisikö jotenkin samaan juttuun - Helsingin maailmanlaajuisen markkinatalouden globalisaatioon liittämisen uusiin kujeisiin?

  VastaaPoista
 4. Nythän on lausuntojen aika. Helsingin kirjasto- ja kulttuurilautakunta päättää lausuntonsa tiistaina, esitys on täällä http://www.hel.fi/static/public/hela/Kulttuuri-_ja_kirjastolautakunta/Suomi/Esitys/2012/Kulke_2012-02-14_Kklk_2_El/B55E3F29-F6F1-4E0E-8DDC-D2D3B92A7D11/Kulttuuri-_ja_kirjastolautakunnan_lausunto_Guggenh.pdf

  ja Helsingin taidemuseon johtokunnan esitys löytynee alkuviikosta täältä http://www.hel.fi/static/public/hela/Kulttuuri-_ja_kirjastolautakunta/Suomi/Esitys/2012/Kulke_2012-02-14_Kklk_2_El/B55E3F29-F6F1-4E0E-8DDC-D2D3B92A7D11/Kulttuuri-_ja_kirjastolautakunnan_lausunto_Guggenh.pdf
  Kokous on torstaina.

  Lautakuntien jäsenet ovat varmaan tarkkoina ja terästävät virkamiesten lausuntoja, tottahan heistä muutama seuraa alastoman kriitikon tarmokasta seurantaa.

  VastaaPoista
 5. Taidemuseonjohtaja Gallen-Kallela-Sirenin taidemuseoin johtokunnalle valmistelema lausuntoesitys löytyy täältä: http://www.hel.fi/static/public/hela/Taidemuseon_johtokunta/Suomi/Esitys/2012/Taimu_2012-02-16_Taimujk_3_El/B0026D7C-2E18-45C7-9208-DA21CFD5DED2/Taidemuseon_johtokunnan_lausunto_Guggenheim-museon.pdf

  VastaaPoista
 6. Mikä ideologinen ja poliittinen merkitys olisi Guggenheim-gallerialla Presidentinlinnan ja Ulkoministeriön kainalossa Katajanokalla? G-galleria-Helsinkiä johtaisi suveriinisti amerikkalainen säätiö. Ja Guggenheim-Helsinki-Gallery (GHG) olisi amerikkalaisissa elokuvissa Helsingin symbolirakennus.

  Olisiko GHG Troijan hevonen? Amerikkalaisten tukikohta Suomessa, ja hyvällä paikalla. G-jengillä olisi mahtava fiilis, kun se kokoontuisi GHG:ssä. Moni juopuisi ilman samppanjaa. Ja olisi samantekevää, missä asennossa taulut riippuisivat seinillä.

  Pohtikaamme, mitkä ovat Guggenheimin ja sen suomalaisten kumppanien perimmäiset motiivit.

  VastaaPoista
 7. Norjaan? Antakaa meidän nyt ensin rauhassa järjestää uusi Munch-museo ja viikinkilaivamuseo. Ei tässä nyt ehditä mitään Guggenheimia ajattelemaan!

  VastaaPoista
 8. http://349774-www1.www.adbusters.org/magazine/100/1-percent-art.html

  VastaaPoista
 9. http://www.nytimes.com/2010/04/28/nyregion/28trustee.html

  VastaaPoista
 10. Financial dealings of Guggenheim Partners/Guggenheim Investment Management and Guggenheim Capital:

  http://www.propublica.org/article/two-wall-street-players-ensnared-in-new-probe


  http://blogs.wsj.com/bankruptcy/2012/02/16/guggenheim-other-funds-divulge-stakes-in-global-aviation-debt/?KEYWORDS=guggenheim

  VastaaPoista