sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Hei, me lennetään Ämariin!

Laatulehtien uutisoiminen on joskus ärsyttävää. Helsingin Sanomat uutisoi tänään: "HS:n tietojen mukaan presidentti Sauli Niinistö ja ulkoministeri Erkki Tuomioja puuttuivat hankkeeseen." Kyseessä oli ilmavoimien kaavailema harjoittelu yhdessä Viroon tulevan Yhdysvaltain lento-osaston kanssa ja asian käsittely ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa. Jos kerran joku utvan kokoukseen osallistunut on vuotanut asian Hesarille, on hän varmaan kertonut puuttumisen laadunkin. Ilmaisu 'puuttua' ei kerro yhtään mitään. Miten he puuttuivat? Mitä he sanoivat? Mitä mieltä he olivat asiasta?

Jenkkejä Ämarissa viime vuonna.

No, Hesarihan kysyi asiaa myös suoraan ao. virallisilta tahoilta: "Presidentin kanslia sekä ulko- ja puolustusministerit eivät kommentoineet hanketta HS:lle." On sekin pirullista, että presidentti ja ministeriöt eivät kommentoi asiaa, joka on ilmeisen kiinnostava ja josta kansa varmaankin haluaisi kuulla.
Olen minäkin käynyt muutaman kerran Ämarissa, minne sankarimme ovat matkalla. Lentokenttä perustettiin vuonna 1945 neuvostoilmavoimien varalaskukentäksi, ja vuonna 1952 siitä tehtiin pysyvä tukikohta. Varsinkin 1970–80-luvuilla se toimi merivoimien lentokoneiden – muun muassa Su-24 ja An-26 – tukikohtana. Virolaiset saivat sen käyttöönsä vasta vuonna 1994, kolme vuotta uuden itsenäisyyden jälkeen. 
Lentokentän vierestä, viitoittamattomana ja metsikön keskeltä löysin edellisen tuhatvuotisen valtakunnan sankareiden miltei hylätyn hautausmaan:

 Neukkuja Ämarissa, ikuisesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti