maanantai 23. helmikuuta 2015

Julkaistua 605: Taidetta kalliolle

Tällaisen pikku-uutisen kirjoitin viime torstaina ilmestyneeseen Taiteeseen (1/15):

Taidetta kalliolle

Suomalainen taidekenttä on saanut mukaan uuden ja ilmeisen vahvan pelurin. Vuonna 2013 perustettu Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) taidetoimikunta on aloittanut toimintansa ripeästi: taidetta on hankittu ja tullaan hankkimaan ilmeisesti paljon lisää, mikäli taidetoimikunnan puheenjohtajaa Ilkka Taipaletta on uskominen. Taipaleen mukaan taidetoimikunta ei tyydy pelkkiin tavallisiin taideostoksiin vaan haluaa toimia innovatiivisesti ja rohkeasti hankkeissaan. Ja tilaa on, sillä HUS:illa on kolmattakymmenettä sairaalaa. Helsingin Meilahteenkin nousee kohta lisää rakennuksia, joihin sovelletaan prosenttiperiaatetta.


Kasvavan Meilahden keskellä on komea keskuskallio, jolle HUS haluaa ”ympäristöön sopivan, valtakunnallisesti merkittävän taideteoksen tai teosten kokonaisuuden”. HUS järjesti kansainvälisen kutsukilpailun, ja kutsutut veistäjät julkistettiin helmikuun lopulla. Voittaja ratkeaa loppukeväästä, ja teos on suunniteltu valmistuvaksi uuden trauma- ja syöpäkeskuksen myötä vuonna 2018. Tuomariston puheenjohtajana toimii emeritusmuseonjohtaja Markku Valkonen. 
Suomalaisista veistäjistä mukana kilpailussa ovat Kaarina Kaikkonen, Anssi Kasitonni, Kirsi Kaulanen, Laura Könönen, Jaakko Niemelä ja Matti Peltokangas. Ulkomailta kutsuttiin Pauls Jaunzems Latviasta, Eeva Käsper Virosta sekä Carl Boutard ja Tilda Lovell Ruotsista. 
Tavoitteena on ollut kutsua mukaan mahdollisimman erilaisia veistäjiä, jotta haastavan paikan – kallioon ei juurikaan saa kajota – mahdollisuudet tulisivat monipuolisesti kartoitetuksi. Monipuoliselta taiteilijajoukko näyttääkin, vaikka hieman ihmetyttää, että Virosta mukaan seuloutui itseään kuvanveistäjänä pitämätön lasitaiteilija, joka ei myöskään ole tehnyt julkisia ulkoveistoksia.

*** 

Tässä vielä linkit ulkomaanelävien kotisivuille: 
Pauls Jaunzems (s. 1951) 
Eeva Käsper (s. 1971) 
Carl Boutard (s. 1975) 
Tilda Lovell (s. 1972)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti