tiistai 25. elokuuta 2015

Kriisiviestintää

Median hallintani osoittautui varsin heikoksi. Kun kirjoitin edellisessä postauksessa olevan adressin, en ottanut huomioon kaikkia nyansseja. Otsikoin sen kiihkoissani täysin väärin. Nyt harmittaa. Enhän minä verorahoista ollut kiinnostunut vaan paljon suuremmista periaatteista. Sinebrychoffin taidemuseon johtaja Kirsi Eskelinen oli eilen Yle Radio 1:n Kultakuumeessa, tässä linkki Areenaan (minuutit: 1:06–10:02).


Typerä otsikkoni sai Kultakuumeen kirjoittamaan esittelyssään näin: "Kohua herättänyt Sinebrychoffin taidemuseon Coca-Cola -näyttely ei ole vienyt museon rahoja tai näyttelytiloja." Vaan nauratti minua omasta typeryydestäni huolimatta se, kun Eskelisenkin median hallinta petti totaalisesti. Hän sanoi, että yritysyhteistyön reunaehtojen tulee olla selkeät ja jatkoi – lainaus on sanatarkka: "Tää hanke oli perusteltavissa meillä nimenomaan sen tähden, että se on osa tätä Sinebrychoffin toimintaa ja liiketoimintaa."
Nyt pitää ryhtyä ihan oikeisiin leipätöihin, mutta näin kriisiviestinnällisesti kiteytän sanomani siihen, mitä eilen sanoin vaimolleni, kun hän illalla ihmetteli alakuloisuuttani. Sanoin hänelle tuolloin spontaanisti: "Siinä vaiheessa, kun merkittävin kansallinen taideinstituutiomme alkaa jaella persettään globaalille brändimarkkinoinnille, on jokin pahasti pielessä. En tunnista sellaista taidemaailmaa omakseni." Tässä on kansankielellä tiivistettynä se, mitä yritin adressilla sanoa. Sitten jatkoin: "Sen on muututtava." Ja sitten jatkoin vielä: "Se on muutettavissa." Siksi adressi. Ja on siinä jo sellaista voimaa, jota Kansallisgalleriankin tulee vakavissaan pohtia: mukana on esimerkiksi kaksi entistä Kuvataideakatemian professoria ja kaksi Ars Fennica -voittajaa.
Minulla on kuitenkin leipätöitäni tänäänkin, enkä voi kuluttaa aikaani nimien keräämiseen, joten uudistan vetoomukseni. Levittäkää sitä sähköpostissa ja Facebookissa – ja allekirjoittakaa. Tässä linkki. Joukkovoimalla on ennenkin muutettu asioita.

3 kommenttia:

 1. Tehdäänkö tässä kärpäsestä härkää? Meinasin laittaa nimeni vielä eilen adressiin, mutta tuosta kultakuume- jutusta selvisi että katsot Otso asiaa ehkä hieman liikaa (ei-kokis) punaisten lasien läpi. Museoille on tiukkaa jo muutenkin, sitä on pakko katsoa toiseenkin suuntaan jos valtio ottaa resursseja vain pois, enkä nyt näe että Siff tässä persettään myisi kenenkään kustannuksella.

  VastaaPoista
 2. Eräässä Munchenilaisessa museossa on iso Audi seinällä + muutama sata pienoismalli, pysyvästi läpi vuosien ja se näkyy ulos asti ikkunoista. Siellä ei kukaan valita, ja resursseja tuntuu jostain syystä riittävän kummasti laadukkaisiin näyttelyihin ja kokoelman kartuttamiseen/hoitoon. Ehkä täällä pitää vaan kituuttaa?

  VastaaPoista
 3. Ekalle anonyymille: ei tällä edes ole vasemmistolaisuuden kanssa mitään tekemistä. Meillä täytyy olla varaa Kansallisgalleriaan, jonka integriteetti ei ole vaarassa ja markkinoiden varassa – jos haluamme olla sivistyvaltio. Minä näen perseen jakamisen aivan selkeänä. Kas, me näemme siis eri tavalla.
  Toiselle anonyymille: "Eräs museo" ei varmaankaan ole Kansalligalleria, jonka symbolinen arvo on omaa luokkaansa johtotähtenä (se on myös se rooli, jonka ne mielellään ottavat). Kyllä meillä yhdellä kansalisella taideinstituutiolla täytyy olla riittävästi resursseja.

  VastaaPoista