torstai 20. elokuuta 2015

Näyttelykuvia 997 & Julkista taidetta 81: Peltokangas voitti sydämellään

Eilen ratkesi HUS:in kansainvälisen veistoskilpailun voitto. Tammikuussa 2015 julkistettiin kutsukilpailu, jonka tavoitteena oli tuottaa Meilahden sairaala-alueen keskuskalliolle ympäristöön sopiva, valtakunnallisesti merkittävä taideteos. 
Voittajaksi valittiin kuvanveistäjä Matti Peltokankaan (s. 1952) teos Suuri sydän:Toiselle sijalle palkintolautakunta asetti Jaakko Niemelän (s. 1959) teoksen Kävyt – Lyhdyt. Kolmas sija jaettiin kahden teoksen kesken: Kirsi Kaulasen (s. 1969) Viola ja Laura Könösen (s. 1980) Sininen sade

Jaakko Niemelä. Anteeksi suttuinen kuva.

Kirsi Kaulanen.

Laura Könönen.

Näin palkintolautakunta Peltokankaan sydämestä:
"Teoksessa on käsitteellinen vahva idea, joka on toteutettu pelkistetyllä tyylillä. Teoksen yksinkertaisuus toimii arkkitehtonisesti hälyisessä ympäristössä hyvin. Tässä suhteessa se erottuu kaikista muista ehdotuksista edukseen.
Punaisen värin ja selkeän muodon käyttö sekä hulppea mittakaava luovat melko sekavalle ja eri aikoina rakennetulle alueelle voimakkaan ja kokoavan identiteetin ja kontrastin.Toisaalta teoksen sarjakuvamaisuus viittaa pop-taiteeseen. Teoksessa on lämmin ja empaattinen tunnelma, ja se toimii rikkaasti eri katselukulmista ja korkeuksista. 
Suuri Sydän toimii alakulmista katsottuna abstraktina tilateoksena, joka tuo teokseen lisää kerroksellisuutta. Keskustelua tuomaristossa herätti sydämeksi miellettävä muoto ja sen suhde anatomiseen todellisuuteen.
Teoksessa on lämmin ja empaattinen tunnelma, ja se toimii rikkaasti eri katselukulmista ja korkeuksista. Teos synnyttää ympäristöönsä iloa ja positiivista energiaa."
Kilpailuluonnoksia voi käydä tutkailemassa Meilahden sairaalan aulassa 18.9. saakka. Kilpailun kärki on varsin laadukasta, mutta häntäpää vastaavasti aika häntäpäätä. Käykää katsomassa. Ei näitä kilpailuja niin usein järjestetä.


Suomalaiset kuvanveistäjät ovat tunnetusti kollegiaalisia. Tässä ykkönen ja toinen kolmonen plastisessa onnittelumuodostelmassa – myöhemmin illalla:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti