maanantai 20. heinäkuuta 2015

Virossa 158 & Arkkitehtuuria 49: Mikä on veetornelamu?

Vanhenevalla miehellä pitää olla harrastus, joka pitää mielen virkeänä. Minulla on niitä useitakin. Useimmat liittyvät bongaukseen. Bongaan reissuillani erilaisia outoja asioita – joitain ihan järjestelmällisesti. Yksi keräilykohteeni on häkellyttävä neukkuajan virolainen rakennustyyppi: vesitornikerrostalo (veetornelamu). En ole toistaiseksi löytänyt niitä Virosta kuin alle kymmenen kappaletta, enkä ole löytänyt mitään hakuteosta, jossa olisi luettelo niistä. Käsikopelolla siis mennään. Olinkin siis varsin iloinen, kun löysin viime viikon torstaina käydessäni ensimmäistä kertaa Järvamaan pääkaupungissa Paidessa, 10 000 asukkaan pikkukaupungissa, uuden kohteen. Tämä hiljaisen ja viehättävän Paiden nykyäänkin ainoa korkeampi kerrostalo tai "pilvenpiirtäjä" (kõrghoone) valmistui vuonna 1977:


Vesitornikerrostaloista on vaikea saada keskitettyä informaatiota. Sen tiedän, että Narvan ja Kuressaaren vesitornikerrostalot (1969–70), jotka olen jo bongannut, ovat Henno Seppmanin (1925–1985) ja Mart Portin (1922–2012) käsialaa. Samat miehet tekivät Viru-hotellinkin – tai ilmeisesti todellisuudessa vain Seppman, ja Port oli nimenä mukana vain siksi, että oli kaupunginarkkitehti. 
Outoja hajatietojakin löytyy: Valgan vesitornikerrostalon – jonka senkin olen jo bongannut – kellari oli vuonna 2008 täynnä vettä, ja sieltä löytyi hukkunut mies.

3 kommenttia:

  1. Itse olen ollut kylässä Varkaudessa, jossa äitini lapsuudenystävä, sukunimeltään Ratia (Koivistolta ovat kotoisin), asui vesitornikerrostalossa. Ihan kuivaa oli.Itse olen ollut töissä TKK: yksikössä, joka sijaitsi Alvar Aallon suunnittelemassa Otaniemen vesitornissa. Se vesisäiliö oli siis miedän yläpuolellamme. Karkasin kesäisin vesitornin katolle töihin ja olipa mahtavat maisemat!

    VastaaPoista
  2. No voihan fuck, melkein ollaan sukulaisia. Mun äitini äiti on Koivistolta ja Ratioiden sukulaisia.

    VastaaPoista
  3. No nyt repes! Jutellaan näistä, Otso kun olet taas maisemissa! Bongaillaan vesikerrostaloja! Kesäisesti teidän, Vahti

    VastaaPoista