tiistai 28. heinäkuuta 2015

Virossa 161 & Arkkitehtuuria 52: ... ja vielä kaksi

Viikonloppuna teimme retken Saarenmaalle ja Hiidenmaalle. Emme käyneet Saarenmaan pääkaupungissa Kuressaaressa lainkaan, mutta kaivoin koneeltani esiin viime syyskuulta kaksi kuvaa Kuressaaren vesitornikerrostalosta:Kuressaaren – kuten myös Narvan – vuonna 1970 valmistuneen vesitornikerrostalon ovat suunnitelleet Henno Seppman (1925–1985) ja Mart Port. Ovat muuten erilaisia. Vesitornin hyödyttömäksi jääneeseen säiliöosaan haluttiin jossain vaiheessa ravintolaa ja näköalapaikkaa, mutta nyt tilanne on avoinna. Se nimittäin myytiin viime vuonna 11 640 eurolla firmalle, joka ei vielä ole ilmoittanut tulevaa käyttötarkoitusta.
Saarenmaalta matkasimme lautalla Hiidenmaalle ja palasimme sieltä mantereelle Haapsalun kautta. Siellä on ehkä Viron hienoin vesitornikerrostalo – tosin nyt sitä rumensi mainos:


Tämä hienous vahvistui vielä tänään, kun tapasin sattumalta ystäväni Jaan Toomikin (s. 1961) Tallinnan Taidehallin kahvilan terassilla. Kerroin hänelle retkestämme, mutta ajattelin, että ei hän kuitenkaan jaksaisi katsoa montaa valokuvaa kamerastani, joten päätin näyttää vain yhden ja jostain syystä arvelin hänen myös arvostavan sitä. Ja bingo! Toomik sanoi, että kyseessä on hänen mielestään "Viron metafyysisin rakennus". Siitä pääsimme Giorgio de Chiricon (1888–1978) maalauksiin. Yksi syy tähän on epäilemättä se, että kyseessä on ilmeisesti Viron ainoa kellollinen vesitornikerrostalo. Ja toinen syy on tietysti se, että Toomik on asunut sen vieressä käydessään koulunsa Haapsalussa. Yksi hänen ystävistään jopa asui siinä.
1960-luvulla valmistunut rakennus on Maimu Palmin (1925–2014) suunnittelema – kuten myös Viljannin ja Võrun vastaavat, jotka olen jo aiemmin nähnyt mutta joista en nyt löydä kuvaa koneeltani. Tarkkaa vuotta en löytänyt, mutta jossain arveltiin sen olevan Viron ensimmäinen vesitornikerrostalo.

Maimu Palm.

***

Ja jos joku luulee minua totaalisen kahjoksi, kerrottakoon että olen tehnyt paljon muutakin kuin vain bongannut vesitornikerrostaloja. Olen nähnyt Saarenmaalla lehmiä...


... syönyt Hiidenmaan ilmeisesti parhaassa ravintolassa kantarellikeittoa...


... käynyt Reigin pappilan verannalla, missä Aino Kallas aikoinaan haastatteli hiidenmaalaisia ihmisiä kerätessään teemoja kirjojaan – muun muassa Reigin pappi (1926) – varten... 


... ja hengittänyt...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti