tiistai 14. kesäkuuta 2016

Virossa 174 & Arkkitehtuuria 55: Saarenmaan neuvostoaikaiset bussipysäkit, osa 1: Pöiden kunta

Terveisiä Saarenmaalta ja tarkemmin Pöiden kunnan (880 as.) Talilan kylästä (3 as.). Olen nähnyt peuroja, kettuja (tätä kirjoittaessani yksi juoksi pihan halki) ja lukuisia lintulajeja, mukana muun muassa huuhkaja ja paljon haukkoja. Lintujen bongaaminen on kuitenkin vaikeaa, ja niinpä päätin ryhtyä itselleni luontaisemmin bongaamaan neukkuaikaisia bussipysäkkejä (bussiputka), joita on niitäkin montaa tyyppiä. Niiden viereen on helppo pysäköidä, ja ne pysyvät hyvin paikoillaan kuvaamista varten. Tänään ajoin kaikki Pöiden tiet läpi ja katsastin jokaisen bussipysäkin. Neukkuaikaisia löytyi neljä – kaikki eri tyyppiä.


Hienoin oli varmaankin Levalan (17 as.) bussipysäkki. Se oli ainoa, johon oli lisätty kylän nimi. Joku nuori irvileuka oli kirjoittanyt kylkeen: "Nussijaam". Kääntäkää itse.


Tällaisia kolmen säteettäisen seinän pysäkkejä on ympäri Viroa paljon. Tämä on Uuemõisan (40 as.) pysäkki.


Pöiden hallintokeskus on Tornimäe (as. 69). Näitä betonipysäkkimalleja näkee sekä yhdestä elementistä että kahdesta vierekkäisestä. Ne on helppo asentaa – tarvitaan vain kuorma-auto ja nosturi.


Kanissaaren (21 as.) pysäkki lienee kohta tiensä päässä. Tätäkin mallia näkee ympäri Viroa.
Jatkoa ehkä seuraa. Yritän löytää Ehitus ja arhitektuur -lehden (1962–90) numeron, jossa olisi artikkeli tyyppibussipysäkeistä, jolloin voisin antaa tarkempaa informaatiota eri tyypeistä ja niiden ajoituksesta. Ei bussipysäkeidenkään bongaaminen siis ylen helppoa ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti