lauantai 18. kesäkuuta 2016

Virossa 175 & Arkkitehtuuria 56 & Katutaidetta 132: Saarenmaan neuvostoaikaiset bussipysäkit, osa 2: Laimjalan kunta

Neukkuaikaisten bussipysäkkien bongaus jatkuu. Vuorossa on naapurikuntani Laimjala – pieni 692:n asukkaan kunta vailla kovin suuria nähtävyyksiä. Tosin eräs suomalainen ystäväni pitää siellä kesämajaa. Lähellä häntä on Saaren kartanon – Saare mõis – pysäkki Saaremetsan kylässä (as. 34). Kolme säteettäistä seinää. Ehkäpä se kaikkein yleisin neukkutyyppibussiputka:


Ja samanlainen on Audlan kylässäkin (39 as.):


Hallintokeskuksessa Laimjalan kylässä (as. 108) on sitten jo vähän näyttävämpi. Se on neukkutyyppiä mutta on saanut uuden puukuorrutuksen ja nimikyltin:


Kahtlan kylän (35 as.) pysäkki on bussiputkabongaajan unelma. Siellä on erityyppinen putka molemmin puolin tietä:

Asvan kylässä (as. 12) on taas sellainen kolmiseinäinen. Mutta kai lintubongaaja bongaa variksiakin.


  
Laimjalan seitsemäs ja viimeinen neukkuaikainen bussiputka löytyi Käon kylästä (as. 82). Pysäkin nimi on Saare: 


Siellä oli neljä tagia – Laimjalan ainoat:

Sarja ehkä jatkuu, vaikka eihän kukaan näistä voi kauhean kiinnostunut olla. Paitsi minä. Ja sehän riittää, koska olen lomalla ja teen mitä haluan, eikä minun tarvitse miellyttää ketään.

4 kommenttia:

 1. Moro, näistähän on kokonainen kirjakin. Eve Kas-Signe Kivi:Eesti bussiputkade peaaegu täielik teejuht / A complete guide to Estonian Bus Stops.

  VastaaPoista
 2. On hyllyssä. Mutta empiiristen havaintojeni pohjalta ei ole läheskään täielik/complete. Hauska toki. Ja henkisen velkani tunnustan. Tosin kuvasin Itä-Virossa ekat jo ennen ko. kirjaa.

  VastaaPoista
 3. No mikään asia ei toki tyhjene yhdellä kirjalla. Arvelinkin että tuttua juttua.

  VastaaPoista
 4. Odotellaan lisää kuvia, joista arvelusi mukaan "ei kukaan näistä voi olla kauhean kiinnostunut". Anna kameran laulaa, ja näppäinten myös.

  VastaaPoista