torstai 17. syyskuuta 2015

Julkaistua 694: Taidemaalari Arvo Summanen

Tuli tuossa taannoin laadittua alla oleva lehdistötiedote, ja unohdin sitten laittaa sen tänne. Nyt siis viimeistään, koska yritän houkutella teidät kaikki Vantaan taidemuseoon avajaisiin tänään kello 18.00 – oli kutsaria tai ei. Kuraattorin ominaisuudessa haluan ja saan sen tehdä. Arvo Summanen (1928–2006) on sen väärti. Ripustuksessa kävi taas ilmi, millainen väri-ilottelija Arvo oli:Taidemaalari Arvo Summanen

Taidemaalari Arvo Summanen (1928–2006) kuului 1950–60-lukujen vaihteessa legendaarisen Brondan vintin taiteilijoihin. Pariisilaistyylisen boheemijoukon kollektiivinen työhuone sijaitsi jo varhain taiteilija- ja kirjailijakapakkana tunnetun helsinkiläisen Café Brondinin ullakolla.
Taiteilijat saivat häädön vuonna 1962 levottoman boheemielämän takia. Summasen lupaavasti alkanut taiteilijanurakin hiipui hiljalleen. Hän eli erittäin vaatimatonta elämää ja esiintyi teoksillaan vain silloin tällöin. Vuodesta 1970 hän asui ja työskenteli Villa Furunäsin taiteilijatalossa Helsingissä. Pari vuotta ennen kuolemaansa hän sai varoihinsa nähden merkittävän perinnön. Vaatimaton elämä kuitenkin jatkui, ja rahaa kului ainoastaan taiteilijatarvikkeisiin, joita hän sai hankkia mielin määrin – ensimmäistä kertaa elämässään. 
Ainutlaatuinen luomisen vapaus ja riemu tuottivat viimeisinä vuosina yli 300 maalausta, joista suurin osa on esillä Vantaan taidemuseon näyttelyssä Arvo Summanen – Brondan vintin legenda (18.9.2015–30.1.2016). 
Näyttely on sekä merkittävää suomalaista taidehistoriaa että vapaan luovuuden ylistys: mitä tapahtuu taidemaalarille, kun mikään ulkoinen paine ei enää pidättele, kun saa maalata juuri niin kuin haluaa ja kokeilla mitä tahansa? Totaalinen maalaamisen intohimo ja sen tuottama riemu – ja toki tuskakin – eivät tästä enää syvene! 
Näyttelyssä esitetään nonstopina Eino Ruutsalon (1921–2001) Brondan vintistä kertovaa lyhytelokuvaa Ullakko elää (1958). Summasen tavoin Ruutsalo kuului Brondan vintin ydinryhmään. 
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan myös Summasesta kertova kirja Arvo Summanen – Brondan vintin legenda (Parvs Publishing), jossa Summasen monivuotinen ystävä Tytti Soikkeli muistelee intiimisti ystäväänsä ja taidekriitikko Otso Kantokorpi asettaa Summasta suomalaiseen taidehistoriaan ja käy kronologisesti läpi hänen uransa nousut ja laskut. 
Näyttely ja kirja toteutetaan yhteistyössä Helsingin Saskia ry:n kanssa. Summanen testamenttasi omaisuutensa Saskioille.

 Arvon paletitkin ovat säilyneet.

Kaikki siis tänään Vantaalle! Ja muistutukseksi: Helsingin rautateasemalta Myyrmäkeen pääsee 13 minuutissa, ja museo on ihan asemalaiturin vieressä. Pois siis henkinen laiskuus.
Kirjaan palaan kohtapuoliin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti