maanantai 20. kesäkuuta 2011

Julkista taidetta 35: Lepohetket hautausmaalla ja rekkaparkissa

Kesken Mäntän kuvataideviikkojen ripustuksen kävin 22.5. Mäntän hautausmaalla vetämässä vähän henkeä – ja samalla katsomassa veistoksia. Hautausmaan yksi merkittävimmistä teoksista on Sakari Tohkan (1911–1958) liki kolmimetrinen sankarihautamuistomerkki Kuolema on kulkenut – elämä alkaa (1954):


Laatassa sanotaan, että tämä vähän kubisoivasti tyylitelty klassinen enkelikuva olisi Tohkan päätyö. Roskaa. Se on tyypillisen jäykkää sankariveistotaidetta, ja Tohkan vapaasta tuotannosta käy ilmi, että hän oli paljon parempi veistäjä kuin tämä antaisi ymmärtää. Helsingissä Yrjönkatu 24:ssä voitte vaikkapa tarkastella yhtä melko outoa ja hauskaa – ja valitettavasti myös suihkukaivona toimimatonta – Tohkaa: Tursas ja merenneito (1940).
Mutta korostan, että hautausmaat ovat aina oiva paikka veistosbongaukselle.

***

Toisinaan jukinen (?) taide voi olla myös varsin huomaamatonta. Teuri Haarla (s. 1955) teki Mäntän kuvataideviikoille jo vuonna 1997 teoksen, joka edelleenkin vaikuttaa ympäristöönsä:


Kyseessä on nuorista haavoista istuettu äärettömän merkki, joka reunustaa Metsä-Tissuen rekkojen parkkipaikkaa. Tulipa hyvä olo, kun näki tällaisenkin teoksen, joka hiljalleen metsityy tuntemattomaksi. Eivät tajua kuskit suojelusenkelin läsnäoloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti