sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Seminaarielämää Savossa

Perjantain vietin Kerimäellä Vaivaisukot Kerimäellä -näyttelyn (25.5.–31–8.) seminaarissa, joka keräsi paikalle 50–60-hengen yleisön ja varsin kovan luokan esiintyjäjoukon. En ryhdy tapahtumaa sen tarkemmin analysoimaan, koska olen väsynyt ja koska en edes muista siitä kovin paljoa – olin töissä ja jälkimmäisen osan MC ja paneelin moderaattori, joten joku outo hermopaine on aiheuttanut pahan muistikatkoksen. Fiilis oli kuitenkin hyvä ja yleisö aktiivista ja kiinnostunutta, joten taisimme onnistua. Onneksi on olemassa puolueeton todistaja – löysin nimittäin erään blogin raportin seminaarista. Ja tästä linkistä vielä kotimaa24:n raportti emerituspiispa Eero Huovisen – näyttelymme toisen suojelijan – hienosta avauksesta.

Eero Huovinen pitämässä humaania avauspuheenvuoroaan.

Tässä seminaarin ohjelma:

12.00 Aloituskahvit kirkolla ja vapaata tutustumista näyttelyyn 

Puheenjohtaja kirkossa: rovasti Toivo Loikkanen 
13.00 Rovasti Toivo Loikkanen: Kerimäen kappeliseurakunnan tervehdys
13.10 Emerituspiispa Eero Huovinen: Seminaarin avaus
13.25 Kuraattori, taidekriitikko Otso Kantokorpi: Vaivaisukkojen asema taidehistoriassa'
13.40 Viestintäjohtaja Matti Hokkanen: Kolikoilla kansanterveyttä
13.55 Professori Kaarlo Arffman: Maaseudun köyhäinhoito 1500-luvulta 1800-luvulle
14.20 Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja: Vaivaisukoista hyvinvointivaltioon 

Puheenjohtaja seurakuntakodissa: kuraattori Otso Kantokorpi 
16.30 Professori Seppo Seitsalo: Mikä ukkoja itseään vaivaa?
16.45 Professori Seppo Knuuttila: Vaivaisukot, kansanomaisuus ja huumori
17.15 Maakunta-amanuenssi Risto Känsälä: Heikki Mikkilä – kuortanelainen vaivaisukkojen veistäjä
18.00 Paneeli: Miten vaivaisukot meitä nykyään puhuttavat? Puheenjohtaja: Otso Kantokorpi, panelistit: köyhyystutkija Jouko Karjalainen, psykologi Pirkko Lahti, rovasti Toivo Loikkanen, arkkiatri Risto Pelkonen, dosentti Ilkka Taipale 

Jatkot pidettiin Hotelli Herttuassa, missä jatkettiin vapaata keskustelua ja järjestettiin jopa puuaiheinen karaoke puisten ukkojen ja maailman suurimman puukirkon kunniaksi. Itsekin luikautin yhden biisin. 
Olen yleensä aika tarkka kuvien julkaisun kanssa, mutta päätin, että psykologi Pirkko Lahti ja rovasti Toivo Loikkanen ovat julkisen roolinsa takia menettäneet  sen verran yksityisyyden suojaansa – ja varsinkin koska karaokekin kuului seminaarin viralliseen ilmoitettuun ohjelmaan – että päätin olla kysymättä heiltä lupaa julkaistessani nyt heistä kuvan vetämässä Uralin pihlajaa duettona (kuva on tosin kökkö ja tärähtänyt):


 Niin että likipitäen täydellinen päivä.

***

Lauantaina sitten paluu Helsinkiin ja tietysti pysähtyminen uudessa kantapaikassani, Mikkelin kupeessa sijaitsevassa Olokorjaamossa:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti