torstai 16. tammikuuta 2014

Arkkitehtuuria 35: Guggenheim Helsinki 52: "Silkkaa hiihtoliittoa"

Piti jo varhain aamulla ryhtyä viimeistelemään illan esitelmää, mutta ensimmäiset pari tuntia hujahti ihan tosta vaan Guggenheim-surffailussa. Vihreiden kunnallispoliitikkojen naiivius alkaa saada jo monumentaalisia piirteitä, enkä nyt jaksa edes tämän enempää kommentoida sitä, koska välillä on tehtävä ihan oikeaa työtäkin. 
Surffailu oli kuitenkin jopa hauskaa; esimerkiksi Jari Värälä kommentoi Hannu Oskalan FB-seinällä Milttonin osaamista varsin osuvasti: "Julkisuuskuvan hallinta on ollut silkkaa hiihtoliittoa."
Toisten historia oli FB-seinällään innostunut jo etukäteen osallistumaan arkkitehtikilpailuun:


Näin on tehnyt myös Kari J. Kuosma (s. 1955), jonka mainiota uutuskirjaa Nauretaanpas arkkitehtuurille (Desibelius Pubishing 2013) lueskelin eilen iltalukemisiksi. Tosin tässä vaiheessa sijoituspaikka oli vielä toinen:


On G siis herättänyt kaikkea hauskaakin. Mutta vakavissaan: Guggenheimista on muodostunut jo niin rankka farssi, että luulen nollasummapelin yltävän jo luovaan energiaankin. Olisi järkevillä ihmisillä kai muutakin tekemistä; tämä alkaa jo olla pois siitä. Joten peli pitäisi puhaltaa lopullisesti poikki. 
Ehdotankin ihan kotimaisin voimin ja vaikka verorahoin järjestättävää yksinkertaista, helppoa ja vaivatonta – ja osin Vapaavuoren puljun rahoittamaa – kilpailua puisesta Veikko Pajusen monumentista hyvälle paikalle kaupungintalon lähelle. Niin saadaan kaksi tyytyväistä kokoomuslaista ja sitten voidaan taas mennä eteenpäin.

6 kommenttia:

 1. Uskomaton näytelmä, tästä Guggenheimista on aiemmin tullut ajateltua, mutta nyt viimeksi nähty kyllä ylittää kaiken muun. Helsingissä siis on päättävissä elimissä jengiä, jotka eivät juuri tiedä mistään, eivät ole kuulleet mitään, mahtavatko edes ymmärtää mitään? Mihin näitä tarvitaan?

  VastaaPoista
 2. Kiitos. HS väittä tänään että kyseessä on pääkaupunkiseudun suurin julkinen kulttuurihanke vuosikymmeniin. MITÄ? Eikös Guggenheim ole yksityinen säätiö, sen museot yksityisiä ja kilpailukin piti järjestämän ykistysellä rahalla? Kuosman kirjasta - vaikka minua siinä kiitelläänkin alkuaukeamalla - sanoisin: se on riemastuttava. Hyvä että Alastomalla on muutakin lukemista kuin onnettomat Guggenheim-jutut.

  VastaaPoista
 3. Niinpä niin Pajusen monumentistahan tässä on ollut koko ajan kysymys. Hyvä ehdotus Kantokorvelta! Keräys pystyyn ja saadan Pajunen eläkkeelle rauhallisin mielin.

  VastaaPoista
 4. Ei tämä enää oikein jaksa edes naurattaa..... Hs.fi: Päätös Guggenheimista voi lykkääntyä jopa vuoteen 2020. Varsinainen Iisakin kirkko tästä projektista tulikin, ja ikiriesa. Kaavoitus vie aikansa, ja valitusmahdollisuus toki on. Kuntavaalit välissä. Mutta eihän tätä nyt kukaan ikuisesti jaksaisi.

  VastaaPoista
 5. Veikko Pajunenhan sinne kuuluukin

  VastaaPoista
 6. . . . tämähän menee ihan linjassa globaalin finanssimarkkinatalouden kanssa. Ne vievät ja poliitikot vikisee (ja näyttäytyvät huolestuttavan naurettavina).

  VastaaPoista