torstai 18. lokakuuta 2012

Julkaistua 350 & Näyttelykuvia 748: Istukka taiteena

Eilisessä Kauppalehdessä ilmestyi pikkarainen ennakkojuttuni – alan muuten inhota aika paljon tätä 1500 merkin juttujen kirjoittamisen pakkoa – Hanna Keynäksen näyttelystä Galleria Art Kaarisillassa (19.10.–2.11.). Kävin tapaamassa Keynästä ja Autismisäätiön Vallillan valmennuskeskuksen ohjaajia Vallilassa. Näyttelyhän aukeaa vasta huomenna. Tässä pikainen tulos:

Istukka taiteena

Autismisäätiön Vallilan valmennuskeskuksessa on taidetyöpaja, jossa ammattilaiset ohjaavat autistisia henkilöitä heidän taideharrastuksissaan.
On selvää, että toiminta on ensiarvoisen tärkeää. Kuvallinen ilmaisu ja sen kehittäminen näyttelevät varsin suurta osaa ihmisen kommunikointikyvyissä ja sen väliinkin hyvin hienovaraisessa kirjossa.
On yhtälailla selvää, että kaikki marginaalista tuleva taide ei ole suurelle yleisölle yhtä kiinnostavaa – oli sen tekemisen tarve kuinka suuri hyvänsä. Kyse on usein kuriositeeteista. Aivan yhtä selvää ei aina kuitenkaan ole, että marginaalista saattaa tulla vavahduttavan hyvää taidetta.


Helsinkiläinen Hanna Keynäs on 49-vuotias autistinen taiteilija, jonka hauskasti itse nimeämä näyttely Hyvänlaisia maalauksia aivoista, istukoista ja napanuorista on näyttely, joka pysäyttää juuri niin kuin hyvä taide tekee. Näyttely on myös juuri sitä, mitä nimi antaa ymmärtää. Akryyliväreillä maalatut kankaat ovat sekä värien voimassaan ekspressiivisiä että myös hieman tarkemmin tarkasteltuna yllättäen varsin realistisia.
Näyttelyn yhteydessä esitettävä mainio video näyttää sen, miten Keynäs käy Kätilöopiston sairaalassa tutustumassa verisiin istukoihin – sekä katsoen että kosketellen – ja saa niitä mukaan mallikseen.
Tässä on tarjolla yksi havainnollinen versio siitä, miten voimakkaasti vaikuttava taide syntyy. Eivätkä ”hyvänlaiset maalaukset” ole aina niin helposti nopeina suupaloina nieltävissä.

Hanna Keynäksen vahvoja maalauksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti