torstai 25. heinäkuuta 2013

Näyttelykuvia 832 & 833: Retki Keravalle

Joskus oikein hävettää se, miten vähän sitä tulee käyneeksi Helsingin lähialueiden taidemuseoissa – vaikka saankin seurata taidetta kokopäivätyökseni. Esimerkiksi Keravan taidemuseossa en ole käynyt kertaakaan sen jälkeen, kun se muutti 2012 uusiin tiloihinsa ja muutti nimensä Taide- ja museokeskus Sinkaksi.
Eilen sitten vihdoinkin päätin lähteä Keravan-retkelle. Tarjolla oli Paratiisin hedelmiä – puolalaista nykykansantidetta (15.6.–1.9.). Mittava ja monipuolinen Maaseudun sivistysliiton tuottama näyttely on koottu kolmesta lähteestä – kahdesta museosta ja yhden merkittävän keräilijän ja galleristin kokoelmasta.

Erwin Sówka (s. 1936): Elämän antaja, 1985. Sówka on monen puolalaisen kansanomaisen taiteilijan tavoin kaivosmies.

Näyttelyssä oli paljon puuveistoksia sekä myös grafiikkaa ja maalauksia – myös puolalaiselle kansantaiteelle ominaista lasin takapinnalle maalattua uskonnollista maalausta. Suurin osa uskonnollissävyisestä taiteesta oli melko hillittyä ja sovinnaista pyhäinkuvaa: Jeesusta, Franciscus Assisilaista (kiinnostava puolalaisen kansantaiteen erityispiirre) ja seimiä, mutta oli siellä poliittissävyisempääkin kannanottoa, kuten tämä ihan silkkaa päiviräsästä oleva Stanislaw Zywolewskin (s. 1942) Abortti (1989):


Näyttely oli yllättäen ehkä vähän liiankin runsas – puista lintua ja Jeesusta nimittäin piisasi –, mutta varsinkin visionäärisempien outojen tapausten työt olivat varsin kiinnostavia. Ja myös taidokkaita. Esimerkiksi mielenterveysongelmista kärsiville taiteilijoille eri puolilla maailmaa ominainen horror vacui tuottaa kiinnostavaa jälkeä, jonka myötä sitä alkaa miettiä omaakin tyhjän tilan täyttöä:

Jan Nowak (s. 1939 – hänen myönteisessä mielenterveydessään ei tosin taida olla suurempia ongelmia, vaikka tilaa pakonomaisesti täyttääkin): Paluu metsästysretkeltä, 1964. Myös Nowak oli kaivosmiehiä, vaikka haaveilikin nuorena metsänhoitajan ammatista. Sitä hän teki sitten taiteessaan.

Kaikkineen vallan mainio näyttely. Ja kun kotimainen ITE-taide on viime vuosina ollut niin voimakkaasti pinnalla ja väliin jopa ihan taidemaailman keskiössä, on toki hyvä saada vertailla omaa kansanomaista luovuuttamme – tekniikoita, teemoja ja motiiveja – vastaanvanlaiseen tekemiseen muualla. Tulee vähän perspektiiviä.

***  

Ja vertailuahan sai heti suorittaa Keravalla. Museon kokoelmia esittelevässä pikkusalissa on näyttelyn ajan itseoppineen keravalaisen visionääritaiteilija Erkki Nousiaisen (s. 1926) maalauksia:

 
Mutta annetaan nyt sitten vähän sapiskaakin: en löytänyt museon omilta kotisivuilta minkäänlaista mainintaa Nousiaisesta tai tästä pikkunäyttelystä. Salitekstin olisi kyllä voinut vaivatta liittää kotisivuille.
Hyvä taideretki kuitenkin.

PS. Myöhemmin iltapäivällä. Meni näköjään moitteeni nopeasti perille. Tästä linkistä Nousiaisen esittelyyn museon kotisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti