maanantai 22. heinäkuuta 2013

Vielä ehtii!

Palaan vielä aiempaan ratkaisuuni allekirjoittaa Lex Karpelaa korjaava kansalaisaloite Järkeä tekijänoikeuslakiin. Joku ehti jo huomauttamaan minulle, että olen kummallisesti kääntänyt takkiani, kun itse tekijänoikeusongelmista kärsineenä ryhdyin kannattamaan tällaista. Haluan vielä korostaa, että aloitteessa on mukana muun muassa tällainen itseänikin koskettava näkökulma:

1.7 Teosten tuottajien neuvotteluasema

Vaikka tekijänoikeusjärjestelmä onkin aikanaan syntynyt suojaamaan – ainakin teoriassa – nimenomaan teosten tekijöitä, järjestelmästä ovat tosiasiassa eniten hyötyneet taustalla olleet kustannusyritykset. On syytä pohtia, missä määrin Suomessa merkittävässä markkina-asemassa olevat yritykset ovat käyttäneet asemaansa hyväksi painostamalla varsinaiset tekijät kohtuuttomiin sopimusehtoihin. Tämä ongelma on tunnistettu myös voimassa olevassa hallitusohjelmassa: “Tekijänoikeuslailla säädetään nykyistä tarkemmin tekijänoikeuksien siirtämisen edellytyksenä olevista kohtuullisista ehdoista ja kohtuullisesta korvauksesta.” (Hallitusohjelma 2011, s. 36) Ilmiö esiintyy laajasti eri mediasektorin (tiedotusvälineet, levy-yhtiöt ym.) alueilla, joten sen ratkaiseminen ei onnistu esimerkiksi kirjankustannussopimuksista annettujen kapeiden yksittäissäännösten kaltaisilla ratkaisuilla. 


Niin että vielä ehtii allekirjoittamaan. Huomiseksi tarvitaan 50 000 nimeä. Tätä kirjoitettaessa niitä on 47 019. Lähellä ollaan. Ja sitten aloitetaan uusi järkevämpi keskustelu tekijänoikeuksista.

TÄSTÄ LINKISTÄ MUKAAN!

4 kommenttia:

 1. Rehellisyyttä tekijänoikeusaloitteeseen, kiitos:
  http://www.jaakkokuusisto.fi/jk.php?ID=47&TypeID=13

  VastaaPoista
 2. Järkeä tekijänoikeuslakiin, tosiaan:
  http://pjarvinen.blogspot.fi/2013/07/jarkea-tekijanoikeuslakiin-tosiaan.html

  VastaaPoista
 3. Hahah. Hieno aloite kyllä kun parhaat argumentit sitä vastaan ovat että "ei tämä ole täydellinen" ja että "ei tätä voi tällaisenaan läpi päästää". :)

  Aika selkeesti jengillä ei ole mitään hajua miten lakeja säädetään.

  http://www.tietokone.fi/artikkeli/blogit/lex_oksanen/aika_laittaa_jarkea_tekijanoikeuslakiin

  VastaaPoista
 4. Lakimiehen näkemys aloitteesta:
  http://www.jarkkotontti.net/blog/jarkea-aloitteisiin-kiitos

  VastaaPoista