perjantai 6. kesäkuuta 2014

Julkaistua 541: Kenen taiteilijan paska sinä olet?

Hitto, meinasi ihan unohtua. Olihan minulla tuoreessa Taiteessa (3/14) kolmaskin juttu. Tästä pienestä silmäilyuutisvittuilusta olen jopa vähän ylpeä – onhan tuo joutavanpäiväinen nykyvillitys nimittäin oikeasti tosi ärsyttävä. Vaan teinpä minäkin äsken tuon idioottimaisen testin – elämäni ensimmäisen tätä lajia. Ja pettymyksekseni olinkin Haisulin sijaan Muumipeikko. Ja näin minulle luvattiin: "Olet aina hyväntuulinen ja innostut kaikesta näkemästäsi. Iloitset erityisesti ystäviesi seurasta. Olet utelias ja rohkea, ja haluat ymmärtää outojakin asioita ja olentoja – mitään pelkäämättä. Vain yksin jääminen tuntuu sinusta joskus ikävältä." Kirjoittaisinko ensimmäisen kerran elämässäni: Ihkua. Vai oliko se sittenkin: Ihqua?

Kenen taiteilijan paska sinä olet?

Some-maailma tuntuu olevan täynnä joutavanpäiväistä ja aikaa vievää viihdettä, jossa ihmiset saavat tehdä testejä siitä, mitä kaikkea muuta he ovat kuin omia itsejään. Ja sitten he jakavat tätä tietoa toisilleen. Mikä kukka sinä olet? Mikä kaupunki sinä olet? Mikä eläin sinä olet?
Ateneumin taidemuseo seuraa tietenkin aikaansa, ja kysyy nykyisen näyttelynsä populistiseen markkinointiin liittyen: Mikä Toven hahmoista sinä olet? Testin voi tehdä viidellä kielellä – tietenkin myös Japaniksi. Ja totta kai testin suosiosta pitää vielä oikein erikseen tiedottaa: ”Emme olisi uskoneet, että jo ensimmäisten tuntien aikana testiä olisi jaettu sosiaalisessa mediassa niin paljon, että mielestämme ihan hyvä palvelinkapasiteetti ei riittänyt”, toteaa viestintäpäällikkö Marja Istala Kumpunen ylpeänä. Taide voittaa, koneet kaatuu. 

Piero Manzoni (1933–1963), Merda d'artista, 1961.

Jäämme odottamaan, että Kiasma seuraa räväkästi nykytaideaikaansa ja kysyy: Kenen taiteilijan paska sinä olet? Miten olisi Piero Manzoni, Cildo Meireles tai Jaan Toomik? 
Mutta ehkä he tyytyvät varovaisina kysymään vain sitä, mikä Marimekko-kuosi sinä olet: Metsänväki, Kuuskajaskari vai kenties Isoisän puutarha? Mutta kuka uskaltaa olla ihan aito Unikko?

Otso ”Haisuli” Kantokorpi


PS. Kandee ehkä lukea tämäkin juttu, jos on paskasta taiteesta kiinnostunut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti