Ihan kirjoittamatta ei jaksa – eikä edes saa, koska sitä työkseen tekee – olla kovin pitkiä aikoja. Kirjoitinkin Kauppalehden kesälelupalstalle jutun Virossa jo pitkään työskenneelstä Mikko Savikosta, monivuotisesta tuttavastani, joka toimii nykyään The Baltic Guiden päätoimittajana ja on jakanut mittaamattomasti informaatiota suomalaisille turisteille. Ruoka on yksi hänen erikoisosaamisistaan, ja niinpä tiistaina ilmestynyt juttukin kiertyi sen ympärille:
Kesän lelut: Foldy ja Mikko Savikko
Tallinnassa jo parikymmentä
vuotta vaikuttanut Mikko Savikko suosii virolaisia maitojalosteita.
Gastronomia
Rivakasti kehittyvät virolainen elintarviketeollisuus ja muotoilu yhdistyvät Mikko Savikon vihreässä kesälelussa.
Kyseessä on tallinnalaisen Foldplastin tuottama taiteltava
pussimaidon kaadin Foldy, joka voitti
BRUNO-muotoilukilpailun. Suunnittelija on nuori Veiko Liis. Virossa pussimaito on yhä voimissaan, ja siitä pääsevät
nauttimaan myös Tallinnassa asuvat arviolta 4.000–6.000 suomalaista.
Tässä Foldy, joka on nyt taiteltuna jääkaapissani – siis ihan oikeassa käytössä.
Savikon mukaan maitotuotteet edustavat nykyään Virolaisen
gastronomian kiinnostavimpia alueita. Hän suositteleekin tuliaiskassiin
nimenomaan maitojalosteita.
Maassa on nykyään paljon luomu- ja lähiruoka-aatteeseen
pohjaavia jalostajia – muun muassa erinomaisia juustoloita. Ruoanlaittajana
tunnetun Savikon perusvalikoimaan kuuluu myös smetanaa lähellä oleva hapankerma
(hapukoor), jota voi käyttää
monenlaisiin ruokiin. ”Ja sitten on tietysti rahka. Sitä pidetään Suomessa
lähinnä jälkiruoan osana, mutta rahkaa voi käyttää ruoanlaitossa monin tavoin.”
Savikko on myös innostunut savujuustoraasteesta.
Tapasin Savikon Tallinnan kalatorin kahvilassa.
Suosittua ilmaisjakelulehteä The Baltic Guidea nykyään toimittava Mikko Savikko saapui Viroon 1990-luvun alussa laittamaan Viru-hotellin
keittiötä uuden ajan vaatimaan kuntoon. Ja siivottavaa riitti. Savikko
muistelee, miten vuonna 1994 Virun silloinen johtaja Yrjö Vanhanen levitti työpöydälle organisaatiokaavion, jossa oli
leveyttä kolmisen metriä – erilaisia johtajiakin oli liki 20. Konsulttiavuksi
tullut Savikko vastasikin sitten Virun koko ravintolatoiminnasta seuraavat pari
vuotta. Ja sille tielle hän jäi.
Vuodesta 2005 saakka Savikko on toiminut The Baltic Guiden päätoimittajana ja
jakanut suomalaisille tietoa Viron matkailukohteista.
Savikon intohimoinen harrastus on ruoanlaitto, ja sen myötä
hän on myös koonnut mittavan kokoelman virolaisia keittokirjoja – 1800-luvulta
1940-luvulle saakka. Hän törmäsi niihin ensin antikvariaatissa, ja sitten
virolainen vaimo innosti aloittamaan keräämisen. Vanhin kirja on vuodelta 1864,
ja kaikkineen vuoteen 1940 asti ylettyvää kokoelmaan kuuluu jo parisensataa
kirjaa.
Kirjojen kautta Savikko on päässyt kiinni virolaiseen
ruokaperinteeseen ja on myös kyennyt murtamaan joitain myyttejä, mikä ei aina
ole miellyttänyt paikallisia kollegoita.
”Täältä saa vielä kunnon läskipossua”, toteaa Savikko, joka
on paneutunut myös virolaisen sianlihan kulttuurihistoriaan ja pohtii Lennart Meren innoittamana esimerkiksi
sitä, että olisiko suomalainen joulukinkku muinaisvirolaista perua, ajalta
jolloin sikaa uhrattiin pimeänä aikana auringon nousun turvaamiseksi.
– Mikko Savikko: Porsaanpaistia ja perunasalaattia –
kurkistus virolaiseen keittiöön (The Baltic Guide 2011)
***
Ja sitten vielä kainalojuttu:
Tallinnan parhaat keittokirjat, ravintolat, ruokakaupat ja
keittiötarvikeliikkeet
Alice Moora: Eesti
talurahva vanem toit
”Tämä alun perin vuonna 1980 (2. p. 2007) ilmestynyt
kansanruoasta kertova mittava teos on jokaisen virolaista ruokakulttuuria
opiskelevan perusteos.”
Mauruse pubi & La
Bottega
”Voisin käyttää samaa kriteeriä kuin vuotuisen Viron 50
parasta ravintolaa -listan raati, siis että ’mihin kaverini veisin’. Minä vien
kaverini usein Mauruse Pubiin. Siellä on hyvä ilmapiiri ja asiallinen
pubiruoka.” Kun epäröin pubin valintaa parhaaksi ravintolaksi, Savikko suostuu
lisäämään sen, mihin veisi kaverinsa nauttimaan ruokaa ja viiniä: ”La
Bottegassa on aina ollut hyvä ruokalista ja viinivalikoima.”
– Hr. Mauruse Pubi, Estonia puiestee 8 (www.maurus.ee); La
Bottega, Vene 4 (www.labottega.ee)
Torit
”Mieluiten ostan ruokani torilta. Sekä keskustori (Keskturg)
että asematori (Jaama Turg) ovat hyviä paikkoja, mutta niissä on hyvä olla
mukana joku osaaja. Takuuvarmin tässä suhteessa on matkustajasataman
kauppahallimainen satamatori (Sadama Turg), jossa on paljon lähi- ja
luomuruokaa.”
– Keskturg, Keldrimäe 9; Jaama Turg, Kopli 1; Sadama Turg,
matkustajasatama (www.sadamaturg.ee)
Prisma
”Täällä oli ennen jokunen hyvä keittiötarvikeliike, mutta ei
enää. Parhaiten kaiken saa Prismasta, joita on Tallinnassa viisi. Isoin löytyy
Rocca al Maren ostoskeskuksesta.”
– Rocca al Maren Prisma, Paldiski maantee 102
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti