lauantai 30. lokakuuta 2010

Arkkitehtuuria 14: Stockmann on brutaali

Kun pidin esitelmääni keskiviikkona, eräs nuori mies kysyi mielipidettäni helsinkiläisestä nykyarkkitehtuurista. Sitten kävi ilmi, että hän halusi selvästikin vain saattaa keskustelun Stockmannin uuteen tavarataloon Pietarissa. Rakennus on herättänyt runsaasti pahaa verta kaupungissa, ja mies kertoi rakennuksen suomalaisen arkkitehdin tulleen valituksi jossain yleisöänestyksessä Pietarin anti-kunniakaupunkilaiseksi. Toissapäivänä sitten näin tuon rumiluksen, enkä itse asiassa lainkaan ihmettele kohua. 


Rakennus nousee vanhan palatsin taakse portaittain yhdenksänkerroksiseksi. Pietarin tiukka mataluus on aina ollut sen valtti, ja toisaalta taivaslinja on tunnettusti yksi kadun arkkitehtonisen rytmin herkimmistä rakenteista. Tässä se on tuhottu kokonaan, mikä näkyy hyvin kaupunkiin päin otetusta kuvasta:


Vielä vähän kauempaa, läheiseltä aukiolta, Plošad Vostannijalta rakennus näyttää massiivisine peltikattoineen tympeän brutaalisti vanhojen talojen päälle rumasti ahdetulta jättirakennusmassalta:


Kuvat ovat valitettavasti tuhnuja sekä päivän sateisuuden että kameran – ja varmaan myös kuvaajan – laadun takia, mutta voin ikävä kyllä vakuuttaa, että todellisuudessa rakennus on vielä paljon rumempi. Oikein hävettää tämä brutaali suomalaishyökkäys Nevskin herkkää miljöötä vastaan. Ei se ole todellisuudessa yhtään sen tyylikkäämpää kuin neuvostoaikainen brutaalisuus, jota arkkitehtuurissa harjoitettiin ja jota on totuttu aina itsestäänselvästi kauhistelemaan. Ei neukkuaikana kuitenkaan esimerkiksi Nevskiä tähän malliin runneltu.
Arkkitehdin löytäminen internetin kautta ei ollut ihan yksinkertaista, mutta sellainen nimi rumiluksen suunnitelleelta Pöyryltä pulpahti esiin kuin Jay Magnusson. "Suunnittelusta vastaavaksi vanhemmaksi projektipäälliköksi" häntä nimitetään. Hyi hävetkää kaikki Pöyryllä! Ja varsinaisen rakentamisen suoritti kiinalainen firma – tietysti, koska sieltähän se Venäjällä toimiva raksamiesten halpatyövoima nykyään tulee.

4 kommenttia:

 1. Olen täysin samaa mieltä Otso Kantokorven kanssa. Olen seurannut rakennushanketta, sen vastustamista ym. Olen pöyristynyt, että suomalaiset menevät omalta osaltaan pilaamaan Pietarin upeata ja ainutlaatuista keskustaa näin brutaalilla tavalla. Tekisi mieli boikotoida Stockaa täällä kotimaasakin..

  VastaaPoista
 2. Näyttäisi olevan lasirakenteinen, eikä peltiä, kuten kriitikko huitaisee.

  Suhteellisen onnistunut istuttaminen ahneet lähtökohdat huomioonottaen.

  VastaaPoista
 3. On sekä lasia että peltiä. Vähän mistä kulmasta katsoo. Kiertelin aika tarkkaan.

  VastaaPoista
 4. Hei Otso!
  Kiitos tästä kirjoituksesta. Olen Suomessa työskentelevä pietarilainen. Nämä viimeiset päivät stockmannin avajaisten jälkeen yritän herättää ihmisiä ja lehtiä Suomen puolella. Tässä maassa ei juuri kirjoiteta Pietarin keskustan tuhosta stockmannin voimin. Pietarissa tunteet kiehuu. Se valittu Pietarin anti-kunniakansalainen on Jussi Kuutsa (tällä hetkellä ei ole enää työssä Stockmannilla). Kaupunkilaisten äänitorvena on kansalaisjärjestö Elävä kaupunki. Pietarin kuvernöörikin tunnusti kaupunkirakennusvirheen (itsekin on osasyyllinen). Vielä kerran kiitos harvinaisesta kirjoituksesta (siis Suomessa). -Inga Grigorjeva

  VastaaPoista