lauantai 16. lokakuuta 2010

Julkaistua 76: Rintasyövän muodikkuudesta


Tiistainä kävin Mänttään lähtiessäni nopeasti Lasipalatsissa Kira Gluschkoffin ainakin vähän kiinnostavan valokuvanäyttelyn tiedotustilaisuudessa ja Mauno Koiviston aukiolla itse näyttelyssä. Keskiviikkona kirjoitin sitten ennen Mäntän tiedotustilaisuutta lyhyen jutun, joka ilmestyi torstain Kauppalehdessä:

Rintasyövän muodikkuudesta

Syöpäsäätiön Roosa nauha -kampanjan pääyhteistyökumppani Samsung on teettänyt maailmallakin mainetta hankkineella muotivalokuvaajalla Kira Gluschkoffilla kuvasarjan rintasyövän sairastaneista naisista ja heille voimaa antaneista asioista. Valokuvat on kiinnitetty Mauno Koiviston aukion pylväisiin niin, että toisella puolella poseeraa itse sankari ja toisella on sanallista infoa sairauden aikana löytyneistä henkisistä voimanlähteistä. Tarinaansa kertovat Marja Aarnipuro, Satu Hassi, Anneli Jäätteenmäki, Sirpa Kallela, Marina Laakso, Irene Peteri, Katariina Rautalahti ja Niina Repo.
Gluschkoff itse kertoo ”halunneensa konkreettisesti raottaa ’verhoa’ ja paljastaa, että rintasyöpään sairastuneet naiset ovat kauniita, vahvoja – kukin omanlaisia arvokkaita taideteoksiaan”. Gluschkoff kertoo myös halunneensa luoda yhtenäisen muotokielen, joka polveutuu klassisesta muotokuvauksesta.
Kuvat ovat varsin vietteleviä ja osin veikeitäkin. Osa komiikasta on varmaan tahatontakin, koska esimerkiksi Anneli Jätteenmäki näyttäytyy avoimen eroottisena ja keikistelevänä oliona, mitä en ensimmäisenä olisi häneen osannut liittää. Mutta ennakkoluuloista ja stereotypioista ja niiden ravistelemisesta tällaisessa projektissa on ennen kaikkea kyse, jos valokuvien halutaan toimivat tietyllä tavalla – ikään kuin suoraan poliittisesti. Ja nämä kuvat sitä tekevät – vieläpä kaikelle kansalle ja vuorokauden kaikkina aikoina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti