keskiviikko 11. toukokuuta 2011

Julkista taidetta 33: Kunnioita isääsi ja äitiäsi

Viime sunnuntaina matkustin kauas Etelä-Pohjanmaalle, Alavudelle, tapaamaan äitiäni kaiketikin elämäni ensimmäisen kerran – olen jo 54-vuotias! – äitienpäivän kunniaksi. Oli minulla vähän työasiaakin, sillä kävin hakemassa vanhempieni vanhan Opel Astran (vm. 1995) itselleni kesäautoksi, jotta voisin seilata Mäntässä väliaikaisen kesäpaikkani ja Mäntän kuvateideviikkojen näyttelypaikan Pekilon väliä ripustaessani näyttelyä. Eikä se tietenkään mennyt pikaisesta katsastusyrityksestä läpi, ennen kuin isäni luottomekaanikko Ristolainen oli vaihtanut siihen uuden katalysaattorin:


Yöni nukuin lapsuudenkodissani, (vanhan ja aikoja sitten kuolleen) Alavuden Säästöpankin komeassa talossa vuodelta 1930. Sen on suunnitellut Hanna-Liisa Kalliala, josta en nopeasti löytänyt juuri mitään tietoja:


Äitienpäivän kunniaksi nukuin tietenkin äitini Kaarina (Janne) Kantokorven (s. 1935) maalausten alla:


Kävin toki myös kurkistamassa isäni Voitto Kantokorven (s. 1935) pikkutyöhuonetta – veistoksia hän tekee vanhassa navetassa, josta on talviaikojen työskentelyllään hankkinut kuvanveistäjälle niin ominaisen nivelrikon. Oven päällä muuten hänen Suomen Taideakatemian koulun (nyk. Kuvataideakatemia) aikainen omakuvansa:


Iltaoluesta haaveileminen on näissä taantuvissa pikkukaupungeissa sunnuntai-iltana turhaa: toinen pubi on avoinna vain pe–la ja toinen ti–la. Niinpä jouduin tyytymään kävelyyn ja tarjolla olevaan julkiseen taiteeseen.
Johannes Haapasalo (1880–1965) on veistänyt Alavuden keskustan ainoaan varsinaiseen risteykseen säveltäjä Toivo Kuulan jähmeähkön muistomerkin – Kuula on nimittäin syntynyt Alavudella: 


Osin alavutelaisia oli myös Stenbäckien merkittävä pappissuku, jota juhlistaa kummisetäni Raimo Heinon (1932–1995) abstrakti monumentti:


Veistos on tökerösti montteerattu, eikä sen vesielementtikään ole enää toiminut pitkään aikaan. Mutta näinhän tapahtuu Helsingissäkin. Sitä paitsi on todettava, että Heino oli pikemminkin mitalien ja pienoisveistosten tekijä. Julkinen veistotaide on erittäin vaikea laji.
Ja suurmiehiä löytyi vielä lisääkin. Huhtamäki Oyj:n kantaisä Heikki Huhtamäki oli alavutelainen leipurinpoika, jonka Heikki Nieminen (s. 1926) on ikuistanut rantapuistoon maailmallelähtötamineissaan:


Ettei olisi suorastaan vähän sympaattinen veistos!
Ja Alavudella on tietenkin sankarihautausmaakin, jonka kappelissa on Bruno Tuukkasen (1891–1979) lasimaalaus, tässä plexin läpi kuvattuna: 


Ja löytyi kyliltä vielä ITE-taidettakin – oikein Kiasmassa vieraillutta. En nyt kuollaksenikaan muista tämän alavutelaisen ITE-taiteilijan nimeä, mutta kaikki hänen veistoksensa ovat valkoiseksi maalattuja:



Ja sitten uudella autolla Mäntän kautta kotiin Helsinkiin. Mäntässä katselin kuinka Pasi Karjula (s. 1964), Antti Keitilä (s. 1966) ja Juha van Ingen (s. 1963) installoivat Forest Campin arvoituksellista teosta Mänttää varten:


Kyllä taas taidetta yhdelle lyhyelle reissulle piisasi.

PS. Päivän mittaan tuli tuohon alas pari kommentia, joista unohtamani ITE-mieskin selvisi. Kyseessä on Juha Vanhanen (s. 1957). Lukekaa lisää tästä kristillisestä ITE-taiteilijasta tästä Nykykansantaidesivustosta. Kiitos Ripsalle ja beettiskalle.

7 kommenttia:

  1. Se ITE-taiteilija on vissiin joko kuollut tai myynyt maansa, mutta kotoisin hän on Sydänmaalta siitä hyvin tiukasta kurvista, jossa maantie ylittää vanhan radan (siis ei Parkanon rataa, vaan sen OIKEAN, joka meiltä vietiin!). Ainakaan niitä valkoiseksi maalattuja koneita ei ole enää siinä. Pysähdyin kerran juttelemaan sen vanhan miehen kanssa. Kertoi että autoja rysähteli joka viikonloppu puuseen läpi, niin että rakennus piti viedä talojen taakse, tai sitten tyypit lähtivät tyyriisti ajelemaan autolla rautatietä pitkin. Alavus on murheellinen paikka. Onhan sieltä Kolmas nainenkin!

    VastaaPoista
  2. ITE-taiteilija on Juha Vanhanen, vaikuttaa nykyisin Myllymäellä (Ähtärissä). Ei ole vanha mies...

    VastaaPoista
  3. Aha, olen varmaan puhunut sitten hänen jonkun vanhan sukulaisensa kanssa. Mies oli kyllä tavattoman ylpeä niistä töistä!

    VastaaPoista
  4. Mainitsit äitisi mutta sanan Äiti perään en jostain syystä, tavoistasi poiketen muistanut laittaa hänen syntymävuottaan sulkumerkkeihin niin kuin yleensä jostain syytä näet tärkeäksi tehdä.

    VastaaPoista
  5. onhan se 1935 siellä missä mainitsen äitini nimen

    VastaaPoista
  6. ai niin täsmennetään sitä "jostain syystä". minusta on ihan kiinnostavaa tuoda aina esiin taiteilijan ikä, sillä hänen tuotantonsa arvioiminen saa lisäulottuvuuksia, kun tietää esimerkiksi sen, mihin aikaan tietyt tärkeät vaikutteet on imetty...

    VastaaPoista
  7. Hei, olemme taiteilija-pari ilman kotia,
    www.artstargate.com Tietäisitkö ketään, jolla olisi tilaa 1-2 huonetta ottaa meidät heti asumaan vuokralaisiksi, esim. vanhaan idylliseen puutaloon ? S.O.S. !!!
    Yst. terv. A.P.

    VastaaPoista