maanantai 18. marraskuuta 2013

Guggenheim Helsinki 43: Pannaanpa veikaten

Olen aina ollut vähän totomiehiä, mutta kiireisenä miehenä en ole viime aikoina ehtinyt paljoa hevosia jännittää. Veri vetää kuitenkin. Niinpä ajattelin esittää oman veikkaukseni Talvivaaran tulevaisuudesta.
Tässä se: kun on menty tarpeeksi pitkälle ahdingossa, kaivoksen saa nimellisellä hinnalla – niin kuin Pekka Peräkin sen aikoinaan yhdellä eurolla osti. Kehiin omalla eurollaan astuu Vladimir Potanin (s. 1961), Venäjän 4. rikkain mies ja maailman 58. rikkain mies Forbesin listoilla vuonna 2013. Hänen arvokseen on arvioitu 14,3 miljardia dollaria. 
Kiinnostavaksi Potaninin Suomen kannalta tekee se, että hän on Norilski nikelin (engl. Norilsk Nickel) – maailman suurin nikkelin ja palladiumin tuottaja – pääomistaja. Firma omistaa muun muassa Harjavallan nikkelitehtaan ja on jo nyt Talvivaaran nikkelin merkittävin ostaja.
Vielä kiinnostavammaksi Potaninin Suomen kannalta tekee se, että hän istuu Solomon R. Guggenheimin säätiön hallituksessa – ja toimii myös Eremitaašin hallituksen puheenjohtajana. Guggenheimin ja Eremitaasin yhteistyöhän on ollut kuopattuna jonkin aikaa, mutta heidän yhteinen säätiönsä New Yorkissa on edelleen olemassa ja tarvittaessa naftaliinista kaivettavissa.
Olisiko siis tässä miehessä Talvivaaran lisäksi myös hieman vastatuulessa kangertelevan Guggenheim Helsingin tulevaisuus:


Vastoin pelimiesten tapaa olen kuitenkin vain huojentunut, jos veikkaukseni menee täysin pöpelikköön.

1 kommentti:

  1. Toivottavasti tämä skenaario ei toteudu. G on pikkujuttu Talvivaaran rinnalla. Siitä puheen ollen tuli hiljan mieleen vanha latinalainen sananparsi: Nomen est omen. Pekka Perää tarkotan.

    VastaaPoista