perjantai 4. huhtikuuta 2014

Manifesta boikottiin!

Helsingin Sanomat näkyy uutisoineen Pietarissa ensi kesänä järjestettävän nykytaidebiennaali Manifestan ongelmista. Boikottihalu, joka alkoi jo varhain viime vuonna, on lisääntynyt Ukrainan tapahtumien myötä – alun perinhän kyse oli Venäjän homopropagandalaeista. Innostuin asiasta ja menin allekirjoittamaan boikottia kannattavan nettiadressin. Vastaus: olet jo allekirjoittanut. Kaivoin vähän arkistoja, tästä linkistä blogikirjoitukseni viime elokuusta.
Hesarin toissapäivän juttuun ei ole ilmaantunut mitään keskusteluhäntää, mikä on varsin surullista, mutta Facebookissa ainakin Kirsikka Moringin seinällä on herännyt lyhyt keskustelu, jossa muun muassa kuvataiteilija ja kirjailija Hannu Väisänen (s. 1951) toteaa "Manifestan idea, se alkuperäinen korruptoituu automaattisesti tässä kontekstissa (eivätkâ siitä todellakaan hyödy venäläiset kollegamme)". Samoin Marja-Terttu Kivirinta toteaa: "Manifestan alkuperäinen idea oli nostaa esille taiteilijoita valtavirran ulkopuolelta, antaa mahdollisuuksia niille, joita ei tunneta ja niille, jotka tulevat isojen keskusten ulkopuolelta. Siitä ideasta ei tässä ole enää jäljellä hitustakaan. Kuraattori Kasper König on ollut kansainvälisen taidemaailman iso vaikuttaja 30–40 vuotta, aikoinaan Länsi-Saksasta."
Mahtikuraattori Kasper Königin kuratoima Manifesta Pietarin mahtimuseossa Eremitaašissa ei todellakaan voi olla mikään erityinen säälin kohde. Vuoropuhelu ja keskusteluyhteys venäläisten taitelijoiden kautta sujuu ja tulee sujumaan ihan toisia reittejä myöten, enkä usko, että mikään kykenee estämään Manifestaa menemästä tässä samalle Putinin alttarille kuin olympia-aatetta Sotšissa – vaikka jälkimmäinen on toki mennyt jo monelle muullekin alttarille.
Se, että 10. Manifestasta on tulossa kaikkien aikojen hienon ja kuuluisimmilla taiteilijoilla kuorrutettu ja varmaankin kallein – se sai esimerkiksi kolme kertaa enemmän Venäjän valtion rahoitusta kuin Moskovan biennaali viime vuonna – kertoo lähinnä siitä, että Manifestan todellinen tarve taitaa jo alkaa hiipua.
Viime elokuussa piti näköjään vähän miettiä allekirjoittamista. Nyt se olisi tullut suoraan ja miettimättä. Niin, että mukaan vain, toverit! Tässä linkki nettiadressiin.

 

PS. Muun muassa venäläinen vuonna 2003 perustettu Chto Delat -ryhmä on ilmoittanut jättäytyvänsä pois Manifestasta. Tästä linkistä heidän perusteensa.

2 kommenttia:

  1. Otso, Oletko nykyään CIA:n leivissä? Vai boikotoitko myös NATO-maissa järjestettäviä näyttelyitä? Tai näyttelyitä jotka järjestetään niissä Yhdysvaltojen osavaltioissa, joissa on Venäjän tyyliset homolait?

    VastaaPoista
  2. Kyllä sinä tiedät, että en ole kenenkään leivissä. Mutta koska olemme kamuja, vastaan vakavasti. Olen myös NATOn vastustaja. NATO-maat eivät kuitenkaan yritä valjastaa nuorta taidetta nationalistisiin pyrkimyksiin samalla tavalla kuin Venäjä. Boikotoisin varmasti, jos näin olisi. Sama koskee Yhdysvaltoja ylipäänsä, mutta sielläkin taide on nationalismin sijaan lähinnä valjastettu markkinaliberalismin ja elitismin palvelukseen. Siksi olen näkyvästi jo kolmisen vuotta vastustanut Guggenheimin Suomeen rantautumista. Kyse ei ole siitä, missä näyttely järjestetään vaan siitä, kenen ehdoilla sitä tehdään. Kasper König on esimerkiksi vastauksessaan boikottihankkeelle korostanut, että Manifestassa noudatetaan Venäjän lakeja - myös niitä, joita suurin osa taiteilijoista varmaankin vastustaa, kuten homopropagandalainsäädäntö.. Tämä on vastenmielistä huoraamista, jota en voi hyväksyä.

    VastaaPoista