tiistai 26. lokakuuta 2010

Katutaidetta 26: Avantgarde-museossa

Tänään uskaltauduin taas museoon. Petrogradin puolella lyhyen metromatkan päässä on ihastuttava Pietarin avantgarden museo eli Mihail Matjušinin (1861–1934) ja Jelena Guron (1877–1913) talo, jossa taiteilijapariskunta vietti elämäänsä viime vuosisadan alkupuolella. Metromatkalla saatoin ihastella muun muassa sitä, minkälainen tähti Ville Haapasalo Venäjällä on:


Matjušinin talo on viehättävä puutalo – joka on muuten vain replika alkuperäisestä – ja museo varsin vaatimaton mutta kuitenkin kiinnostava ja hauska:


Museossa on paljon kopioita ja printtejä, jotka valottavat 1910-luvun futurismia, mutta on siellä alkuperäisesineitäkin. Varsinkin kirjanystävälle se on aarreaitta. Moni niistä 1910–20-lukujen kirjoista, joita painettiin pieninä painoksina toisinaan jopa tapettipaperille on nähtävänä vitriineissä, kuten vaikkapa Sadok sudei (1910) [= Ansa tuomareille], klassinen 300 kappaleen painoksen antologia jossa on muun muassa Guron runoja:


Talossa on myös jonkin verran  Matjušinin ja Guron alkuperäismaalauksia ja luonnoksia. Kumpikaan ei ehkä ole maalarina kovin korkealla venäläisen avantgarden rankinglistalla, mutta kiinnostavia työt ovat. Tässä esimerkiksi Guron Taimia – muistaakseni vuodelta 1906 (anteeksi suttuinen ja tädeiltä salaa näpätty kuva):

Matjušin oli väriteoreetikko, ja museossa on myös esillä hänen värikokeilumallejaan, jotka jotenkn muistuttavat Josef Albersin (1888–1976) teorioita. Matjušin oli kiinnostunut myös synestesiasta. Siellä oli myös kaupan edulliseen hintaan (700 ruplaa eli noin 17,5 euroa) kirja, jossa näitä teorioita ja hänen opetusltoimintaansa käsiteltiin – edes osa teksteistä oli englanniksi. Ja senhän minä ostin (kannessa on muuten hänen maalauksensa Liike tilassa):


***

Sitten syömään ukrainalaista ruokaa ja sitten taas kävelyä pitkin katuja:




  
Tämän olen ladannut blogiini jo keväällä Pietarista, mutta on se niin hauska, että tulkoon toistamiseen. Luulenpa, että tämä ei ole pietarilainen alkuperältään – tiedä vaikka olisi itsensä Banksyn töitä.




1 kommentti:

  1. Tajusin Anna - Maija Raittilan kääntäneen (paljon, paljon aikaisemmin kuin esim Koskinen - Launonen ja Plosila) Guron runoja, lähinnä uskonnollista.

    Se oli mielenkiintoinen uusi tieto itselle. Tilasin Vantaan Antikvariaatista tuon "Taivaan pikkukamelit" runoteoksen. (13 eur!)

    Sen verran Guro alkoi ilmaantumaan ajatusmaailmaan. Kiitos siitä. Olen tosi iloinen löytäessäni tämän blogin, muutamassa päivässä löytänyt enemmän ajatuksia kuin "sataan vuoteen" - tyyliin. Ei ihme, että käyntimäärät blogilanne ovat huikeat.

    VastaaPoista