keskiviikko 27. heinäkuuta 2011

Näyttelykuvia 401: Taidetta kantakapakassa

Lyhyen Krakovassa oleskelun aikana minulle kehittyi jo kantakapakka. Kyseessä on vanhassa juutalaiskaupunginosassa Kazimierzissä sijaitseva monipuolinen kulttuurikapakka Alchemia (ul. Estery 5), jonka hämyinen ja keskusteluntäyteinen tunnelma oli varsin viehättävä – vaikka vilkkaana sorisevien keskusteluiden aiheita saattoi vain arvailla:


Suuren kapakan tupakkahuoneessa järjestetään myös taidenäyttelyitä – ja ilmeisen laadukkaita. Nyt oli tarjolla vuonna 1989 Krakovan taideakatemiasta valmistuneen Ewa Mankowskan (s. ?) muotokuvia (25.6.–25.7.). Ihmisiä tuntematta oli hauska pohtia heidän luonteitaan ja ammattejaan – ja myös esimerkiksi tämän kaksoismuotokuvan taustalla olevaa tarinaa:


Mankowska on selvästi hyvä muotokuvamaalari, joka saa satunnaisen turistinkin miettimään ihmisluontoa pelkkien ulkoisten statusten tunnistamisen sijaan. Tässä lienee muotokuvan ja taideteoksen välinen rajapinta. Taaskin muistin sen, kuinka Tapani Raittila (s. 1921) – suomalaisen muotokuvan mestari – sanoi minulle kerran vuosia sitten haastattelussa, että "ei muotokuva ole taidetta".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti