tiistai 29. tammikuuta 2013

Näyttelykuvia 758: Retki Hämeenlinnaan

Eilisen päivän vietin Hämeenlinnan taidemuseossa. Olen ollut kuratoimassa Hämeenlinnan Taiteilijaseuran näyttelyä Elinkaari (8.2.–26.5.), ja eilen alkoi ripustus. Mukana on kuusi taiteilijaa: Heli Huotala (s. 1968), Leena Kursu (s. 1958), Olli Larjo (s. 1964), Jari Männistö (s. 1965), Katri Stenberg (s. 1965) ja Maija Vatanen (s. 1965). 


Joskus kaikki on aika helppoa. Taiteilijat löysivät nopeasti paikkansa ja niin myös yksittäiset teokset. Eiku seinälle vain. Taitaa sitä paitsi tulla aika hieno näyttely. Palaan asiaan, kun olen käynyt avajaisretkellä. 
On myös mainittava, että omaa Helsinki-keskeisyyttä on selvästikin hyvä välillä tuulettaa. Hämeenlinnassa tuntuu olevan paljon kiinnostavia taiteilijoita, ja esimerkiksi tästä porukasta tunsin entuudestaan vähän paremmin vain Stenbergin tuotantoa – hänellähän oli tässä taannoin tm-galleriassa näyttely. Männistöltä olen nähnyt kai yhden työn aiemmin. Esimerkiksi hienoa piirustujälkeä tekevä Kursu oli minulle aivan uusi tuttavuus:


***

Kävin samalla myös katsomassa Tuula Lehtisen (s. 1956) mittavan näyttelyn Kauneudesta (20.10.2102–24.2.2013). Lehtinen liikkuu provosoivasti vaikeilla alueilla – näin hän itse: ”Miten lähestyä työssä arvoja, materiaaleja ja kuvakieltä, jonka painolastina on useiden vuosikymmenten pituinen kiellettyjen puheenaiheiden joukkoon kuuluminen?” Ahkera Lehtinen on myös varsin monipuolinen tekijä, joka on ruvennut tekemään meillä niin harvoin nähtyjä mosaiikkejakin:

 
Haastava näyttely, ja kyllä minä mietin paluumatkalla Georg Otsia kasettisoittimesta huudattaessani ja tupakkaa polttaessani aika paljon sitä, miksi kauneus on joskus niin öklöttävää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti