sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Näyttelykuvia 757: Dokumentaarisuutta ja runoa

Jämsä kävi Metsäpurontiellä viime vuonna...

Palataan vielä viime tiistaihin. Valokuvataiteilija Martti Jämsällä (s. 1959) oli avajaiset Helsingin kaupungintalon Virka Galleriassa. Helsinki – yötä päivää (23.1.–28.3.) sisältää teoksia kahdesta sarjasta: päivällä kuvattuja Polaroid-kuvia ja yöllä kuvattua mustavalkoista valolla piirtämistä.  
Jämsän tuotannossa dokumentaarisuus ja runo yhdistyvät kiehtovalla tavalla, minkä yritin tuoda avajaispuheessanikin esille.   

... ja Merihaassa vuonna 2008.

Näyttely on vallan hieno, ja luulenpa, että Jämsä on päässyt ainakin osin tavoitteisiinsa, jotka hän itse asetti – ja varsin korkealle: "Runoilija Joseph Brodsky kirjoitti, että on kolmenlaista havaintotapaa: analyyttinen, intuitiivinen ja se, jonka Raamatun profeetat tunsivat – ilmestys. Jos sattumalta nämä kaikki kolme yhtyvät, voi tuloksena pimiössä syntyä hyvä mustavalkoinen valokuva.”
Kyllä tästä näyttelystä sellaisia kuvia löytyy.
Tosin en kyennyt ihan tarpeeksi keskittymään, koska olin miltei koko ajan töissä: avajaispuheen pitämisen lisäksi toimin myös DJ:nä Dj olengon kanssa. Soitimme suomalaista ja virolaista 1950-–70-lukujen iskelmää ja viihdemusiikkia. Tässä työkalut, joissa oli taas opettelemista, koska tämä taisi olla elämäni kuudes DJ-keikka, ja edellinen Total Meloodia Shown keikka tapahtui Kiasmassa 12.11.2011:


Vaan hauskaa oli. Soitin muun muassa yhtä suurimmista virolaissuosikeistani, trumpetisti Jaan Kumanin funkahtavaa bändiä 1970-luvulta. Tästä linkistä makupala.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti