keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Galleristit hermostuivat syystä

YLE:ltä tuli äsken ulos Jonni Aromaan kiinnostava juttu siitä, miten galleristit ovat hermostuneet Nykytaiteen museo Kiasman johtajan Pirkko Siitarin eilisestä lausunnosta, joka käsitteli sitä, miksi Kiasman rahallisesti merkittävimmät ostot tuntuvat keskittyneen lähinnä kolmeen helsinkiläisgalleriaan (Galerie Anhava, Galerie Forsblom ja Helsinki Contemporary). Näin jutussa: "Galleristit ry:n mukaan kiinnostavuuden rajaaminen kategorisesti kolmeen galleriaan on hämmästyttävää, ellei peräti ammattitaidotonta. Se antaa Galleristien mukaan ymmärtää, että Kiasman tallennuspolitiikka on ulkoistettu."
Eilisessä Satu Nurmion jutussa Siitaria lainattiin näin: "'Nämä kolme galleriaa nyt vain järjestävät meidän kannaltamme kiinnostavimpia näyttelyitä. Eikä meillä Suomessa ole niin monia ammattimaisesti toimivia gallerioita', Pirkko Siitari sanoo."
On tietenkin mahdollista, että nopean journalismin siteeraukset menevät toisinaan vähän sinne päin. Tuntuisi kuitenkin oudolta, että esimerkiksi Forum Boxissa, Galleria Huudossa, Muu Galleriassa, Galleria Sculptorissa, Galleria Amassa tai Galleria Heinossa olisi Siitarin mielestä jotain vikaa – enkä pyrkinyt edellä edes luettelemaan kaikkia mahdollisia kiinnostavia paikkoja.
Vai olisiko selitys niin yksinkertainen, että nykyisinä stressaavina ja kiireisinä aikoina ei ehdi niin moneen paikkaan: Kiasmasta on Anhavalle matkaa raput alas, Forsblomille 530 metriä ja Helsinki Contemporaryyn 720 metriä. Tässä järjestyksessä ne rahasummatkin taitavat olla. 

2 kommenttia:

  1. "Yle Uutiset kävi läpi Kiasman teoshankinnat vuosilta 2008 - 2012. Tuona aikana 56% teoksista ostettiin suoraan taiteilijoilta, loput gallerioilta ja muilta tahoilta. Gallerioista tehdyissä ostoksissa erityisesti Galerie Anhava nousi merkittäväksi taiteen välittäjäksi. Sen kautta oli ostettu 5% Kiasman teoksista viiden vuoden aikana. Lisäksi Galleria Forsblomista ja Helsinki Contemporarysta (entinen Kalhama & Piippo Contemporary) oli ostettu selvästi mittavammin taidetta kuin muista gallerioista."

    http://yle.fi/uutiset/kiasman_johtaja_ostamme_suoraan_taiteilijoilta/6495833

    VastaaPoista
  2. Kaiken lisäksi Helsingin ulkopuolellakin on kiinnostavia näyttelytiloja, mutta niihin on tietysti mainitsemasi välimatkateorian mukaan vielä huomattavasti hankalampi jalkautua.

    VastaaPoista