torstai 14. helmikuuta 2013

Julkaistua 400 & Näyttelykuvia 766: Muotoilun ja taiteen välimaastossa

Viime lauantaina kävin Fiskarsissa tapaamassa vähän taiteilijoita liittyen ensi kesän näyttelyyn Kipinä (12.5.–15.9.). Kävimme sitten avajaisissakin, ja eilisessä Kauppalehdessä ilmestyi pikkuruinen juttuni kuvataiteilija ja muotoilija Howard Smithin (s. 1928) näyttelystä Silta (10.2.–28.4.) Fiskarsin Kuparipajassa: 

 

Muotoilun ja taiteen välimaastossa

Kun New Jerseystä kotoisin oleva Howard Smith (s. 1928) muutti Suomeen vuonna 1962, oli hän melkoinen kummajainen. Suomessa ei tuolloin juurikaan afroamerikkalaisia asunut. Smith kuitenkin integroitui nopeasti suomalaiseen taide-elämään ja on myös menestynyt: hän on suunnitellut Arabialle keramiikkamallistoja ja Vallila Interiorille painokangaskuoseja. Muotoilun valtionpalkinnon hän sai vuonna 2001.
Smith on myös monipuolinen kuvataiteilija. Hän veistää, maalaa, piirtää ja tekee kollaaseja. Kaikkea tätä on tarjolla Fiskarsin laajassa näyttelyssä, jossa on esillä Smithin tuotantoa aina 1960-luvun alusta näihin päiviin saakka. Smith itse on ollut osa Fiskarsin taiteilijayhteisöä sen perustamisesta lähtien. Hän asuu ja työskentelee vaimonsa, keramiikkataiteilija Erna Aaltosen kanssa ruukin vanhassa omenavarastossa.

Spinner. 

Smithin tuotannossa yhdistyy hienolla tavalla hänen sensitiivisyytensä sekä yleismaailmalliselle kuvaperinteelle että länsimaisen modernismin muotokielelle – osa teoksista tuo mieleen jopa viime vuosisadan avantgarden. Eikä hänen tuotantonsa ole vailla yhteiskunnallista särmää. Ja miksi olisikaan: onhan hän yksi harvoista suomalaisista Korean sodan veteraaneista.
Pian 85 vuotta täyttävä Smith on sokeutumassa, mutta työskentely on jatkunut avustajan kanssa. Ehkä nyt olisi jo aika sille, että yleisö tutustuisi muotoilija-Smithin lisäksi paremmin kuvataiteilija-Smithiin – tarjolla on nimittäin varsin hieno näyttely.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti