maanantai 28. lokakuuta 2013

Julkaistua 461: Maailmalle Berliinin kautta?

Viime viikolla ilmestyneessä Taiteessa (5/13) ilmestyi myös pikkuruinen katsaukseni Berliinin suomalaisgallerioihin. Vietin siellä viikon syyskuussa.
Eräs taiteilija ehti jo ihmetellä, että missä kärki, että olipas kritiikitön listaus. Niinpä olikin. Enkä muuhun pyrkinytkään. Ajattelin nimittäin, että kun Berliinissä tuntuu olevan aika voimakas imu ja kun se on aika lähelläkin ja vielä edullinen tavalliselle ihmiselle, niin tarjoan taidematkaajalle keskitetyn infon sen suomalaismenosta, jos vaikka joku haluaisi käydä bongailemassa. Tässä se: 

Maailmalle Berliinin kautta?

Suomalaistaiteilijan haaveillessa maailmanvalloituksesta on Berliini – ennestäänkin jo yksi taidepääkaupungeista – käynyt yhä varteenotettavammaksi vaihtoehdoksi. Kaupunkiin on 2010-luvulla perustettu useita suomalaisvetoisia gallerioita.

On toki mainittava, että ei maailmanvalloitus ole Berliinin kautta kovinkaan helppoa. Kaupunki on taidetta täynnä: mahtimuseoiden lisäksi tuhannet taiteilijat ja sadat galleriat kilpailevat huomiosta – ja myynnitkin tuntuvat tapahtuvan Saksassa lähinnä muissa kaupungeissa.  
Johonkin oleelliseen Berliinissä on kuitenkin helppo päästä kiinni: verkostoituminen on tässä avoimessa ja keskustelevassa kaupungissa helppoa, ja taide-elämää leimaa ainakin ruohonjuuritasolla kollegiaalinen henki.
 
Jari Haanperä oman duuninsa kanssa.

Vuodesta 2010 toiminut Suomesta Galleria alkaa olla Berliinin suomalaisen taide-elämän aatelia – sekä myös avantgardea. Sitä vetää mediataiteilija, ohjaaja ja valo- sekä äänitaiteilija Jari Haanperä yhdessä tuottajana toimineen puolisonsa Mirka Flanderin kanssa. Aiemmin Potsdamser Strassella sijainnut galleria on ehtinyt jo muuttaakin: se joutui siirtymään alkuperäisen kadun poikkikadulle – alueelle, jossa ollaan jo huorien ja sutenöörien valtakunnassa. Ja rosoinen on ollut Suomestan ohjelmakin: se on tarjonnut berliiniläisyleisölle toisinaan varsin kokeellista suomalaistaidetta – osa tekijöistä ei Suomessakaan ole kovin tuttuja mainstream-taidekentällä.  
Suomesta tekee yhteistyötä samassa talossa sijaitsevan Freies Museum Berlinin (www.freies-museum.com) kanssa, ja he ovat juuri avanneet talossa sijainneen vanhan kahvilan tiloihin uuden yhteisen projektitilan.
Tarjolla on näyttelytilan lisäksi myös residenssi. 
Suomesta Galleria 
Bülowstrasse 90 (Schöneberg) 
ti–la 13–18 

Galerie Toolbox.

Galerie Toolbox edustaa Suomessakin viime vuosina taidekenttää voimakkaasti muuttanutta taiteilijavetoista galleriatoimintaa. Seitsemän taiteilijaa – Maija Helasvuo, Minna Jatkola, Mika Karhu, Jukka Lehtinen, Niina Räty, Juha Sääski ja Jan Kenneth Weckman – löi hynttyynsä yhteen ja perusti syksyllä 2012 Berliiniin oman galleriansa. Vaikka kyseessä onkin epäilemättä seitsemän taiteilijan muodostaman ryhmän oma maailmanvalloitusyritys, on galleria sanojensa mukaan myös ohjelmallinen: se käsittelee ”sosiaalisia kysymyksiä visuaalisen taiteen keinoin”. Esimerkiksi avajaisnäyttelyssä käsiteltiin ”muuttuvaa Eurooppaa ja sen sosiaalisia ongelmia: eristäytymistä, vieraantumista, yksinäisyyttä ja välinpitämättömyyttä”. Suoraan katu-uskottavuuteen ei Toolbox ainakaan vielä kykene sijaitessaan melko hiljaisen ja porvarillisen pikkukadun lintukodossa.  
Tarjolla on näyttelytilan lisäksi myös residenssi. 
Galerie Toolbox 
Novalisstrasse 7 (Mitte) 
ti–la 12–18 

Viime vuoden heinäkuussa toimintansa aloitti Galerie Pleiku, jota vetää Lahden taideinstituutista vuonna 2008 valmistunut taiteilija Jukka Hyytiäinen. Itä-Berliinin keskiössä, trendikkäissä maisemissa toimiva galleria ilmoittaa esittävänsä ”korkealaatuista ja tuoretta nykytaidetta sen kaikissa muodoissa”. Ihan cutting edge ei linja ole kuitenkaan ollut, kun tarkastelee kolmeakymmentä jo pidettyä näyttelyä. Mutta odotellaan. 
Tarjolla on näyttelytilan lisäksi myös residenssi. 
Galerie Pleiku 
Eugen-Schöönhaar-Strasse 6A (Prenzlauer Berg) 
ti–la 14–19 
Eemil Karila ja Musterzimmer.

Huhtikuussa 2012 aloitti toimintansa Eemil Karilan vetämä Musterzimmer, joka on normaalin gallerian sijaan pikemminkin shworoom-tyyppinen ratkaisu. Galleria on Karilan työhuoneen etutilassa, joten pelkkä koputus ikkunaan saattaa avata gallerian. 
Näyttelyissä on nähty sekä berliiniläisen varsin kansainvälisen taiteilijayhteisön edustajia että myös runsaasti suomalaisia. Linja on ollut vakuuttava. 
Musterzimmer 
Crellestrasse 44 (Schöneberg) 
avoinna sopimuksen mukaan 
   
Ja on Berliinissä jopa yksi suomalaisgalleria, jonka ei tarvitse pohtia epätoivoisesti sitä, mistä seuraavan kuun vuokra raavitaan. Varakas taiteenkeräilijä ja Ensto Oy:n puheenjohtaja Timo Miettinen on pitänyt omaa galleriaansa Salon Dahlmania pommituksista säilyneessä loisteliaassa arvotalossa Charlottenburgissa. Pyrkimys on vähän etabloituneempaan nykytaiteeseen – esimerkiksi tuorein näyttelyn pitäjä on Marina Abramovićin vanha kumppani Ulay. Esillä on kuitenkin ollut myös suomalaistaidetta. 
Tarjolla on myös studioasunto – mutta ei kenenkään normaalitaiteilijan kannata Berliinissä maksaa kuukaudesta 800 ja loppusiivouksesta 100 euroa. Tavallinen heebo asuu sillä Berliinissä helposti kolme kuukautta. 
Salon Dahlman 
Marburger Strasse 3 (Charlottenburg) 
pe 12–18, la 10–18 
 
Timothy Personsin luotsaama Helsinki School on sekin pitänyt pysyvää kotipaikkaa Berliinissä jo vuodesta 2003.  
Gallery Taik 
Lindenstrasse 34 (Kreutzberg) 
ti-la 11–18 

Kari Kenetti työnsä ääressä.

Eikä entinen helsinkiläisgalleristi Kari Kenettikään ole kokonaan unohtanut kuvataidetta. Hänen jo vuodesta 2008 toiminut designpuotinsa Kippis Designin seinillä on koko ajan tarjolla suomalaisia maalauksia, jotka ovat käyneet myös kaupaksi – tosin lähinnä expatriaateille. Mutta mitäs vikaa heidän taideharrastuksessaan sitten olisi?  
Kippis Design 
Torstrasse 147 (Mitte) 
ma–pe 11–18, la 11–16 

Ja kaduilla voi sitten yrittää bongata Janne Räisäsen, Robert Lucanderin, Antti Pussisen, Jussi Nivan, Mimosa Palen, Marianna Uutisen, Jukka Korkeilan, Niina Lehtonen Braunin… ja ketä kaikkia niitä nyt onkaan. Berliini alkaa nimittäin olla yksi Suomen suurimmista taidekaupungeista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti