tiistai 8. lokakuuta 2013

Näyttelykuvia 868 & Luettua 122: Vilkkuva retki Keravalle

Rästejä, rästejä...
Toissa viikon maanantaina kävin Keravan taidemuseossa neuvottelemassa eräästä näyttelyprojektista, johon vielä ajan tullen palaan. Samalla katsoin suomalaisen sähköisen taiteen historiaa kartoittavan näyttelyn Vilkettä ja tajunnanvirtaa (18.9.–13.10). 

Maria Duncker (s. 1963), Tienvirsi, 2008.

Todella hieno näyttely. Kyseessä on VILKE-kokoelman ensiesittely. Ja mikä on VILKE-kokoelma? Tässä tiedot FixC-osuuskunnan kokoelman omilta sivuilta: "VILKE-kokoelma keskittyy suomalaiseen media- ja videotaiteeseen, kokeelliseen elokuvaan ja verkkotaiteeseen. Kokoelman tehtävä on tuoda yhteen useita syntyhetkellään ajankohtaisia teoksia, joiden idea, struktuuri tai toiminta liittyy olennaisesti niissä harjoitettuun teknologiaan. Elektroninen taide ja mediataide on luonteeltaan vaikeasti tallennettavaa, eivätkä merkittävät teokset useinkaan saa osakseen taidemaailman laajaa huomiota. Vilke-kokoelma nostaa uudelleen esiin monia museokokoelmien sekä suomalaisen taidehistorian virallisen kaanonin ulkopuolelle jääneitä taideteoksia."

Seppo Renvall (s. 1963), Wallpaper, 2000.

Kokoelma on vielä pieni, mutta toivottavasti sen onnistuu kasvaa kunnolla. Vanhin duuni oli Philip von Knorringin (s. 1948) rekonstruoitu Bevakat (1977) – edelleenkin ihan kurantti valvontakamerainstallaatio. VILKE-kokoelman duunit tallennetaan digitoituun muotoon, mutta ne pyritään esittämään alkuperäisessä formaatissaan silloin, kun se on mahdollista. Ja eiväthän nuo C- ja VHS-kasetit mihinkään kuole, jos nykynuorison retroinnostus vain pitää formaatit yllä.
Itse asiassa tuli vähän surullinen olo siitä, että näyttely on Helsingistä katsoen pöpelikössä – anteeksi, Kerava! – ja että se kestää vain alta kuukauden. Tuli nimittäin mieleen, että jos tämä näyttely olisi ollut Kiasmassa, se olisi epäilemättä ollut yksi vuoden hypetetyistä päänäyttelyistä ja olisi kestänyt vähintään kolme kuukautta – ja olisi ollut kaiken sen väärti.
Mutta aikaahan on vielä kuusi päivää. Raahatkaa itsenne Keravalle! Tämä näyttely on yksi syksyn tärkeistä yhteisnäyttelyistä.

***

Ja sama koskee kyllä VILKE-kokoelman pientä julkaisua:


 VILKE. Toimituskunta: Juha van Ingen & al. FixC Cooperative 2013. 57 s. 

Tutkija-taiteilija Kari Yli-Annala (s. 1965) on kirjoittanut luetteloon hyvän ja kattavan johdannon ja kriitikko Leena Kuumola oivaltavat teosesittelyt. Tästä on hyvä jatkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti