tiistai 17. maaliskuuta 2015

Esimerkillistä museopolitiikkaa

Kainuun museo ja Kajaanin taidemuseo muuttuivat yleisölle maksuttomiksi vuodenvaihteessa. Tässä linkki Kainuun Sanomiin. Tässä syitä: "Pääsymaksujen poistolla halutaan lisätä museoiden vaikuttavuutta ja kaupunkilaisten hyvinvointia, jota korostetaan kaupungin uudessa strategiassa."
Nyt Yle on käynyt vähän yli kahden kuukauden jälkeen kyselemässä tunnelmia, tässä linkki. Kainuun museossa kävijämäärä on kaksinkertaistunut viime vuoden vastaavasta. Kajaanin taidemuseon intendentti Pirjo Immonen totesi: "Voi vaikka vain piipahtaa, museoon voi tulla vaikka ruokatunnilla ja käväistä ohikulkiessaan. Museota aletaan ehkä enemmän rinnastaa kirjastoon, joka on tärkeä yhteinen olohuone. Taidemuseokin on sellainen."
Kokeilu on kaksivuotinen, mutta Kainuun museon johtaja Antti Mäkinen toteaa:  "Minulla on semmoinen tuntemus, että ei tässä varmaankaan paluuta menneeseen enää ole."


Näin toivottavasti tapahtuu muuallakin. Syyt ovat itse asiassa tulevaisuuteemme kirjatut. Näin asian ilmaisee hyrynsalmelainen kuvataiteilija Antti Majava (s. 1977) eräässä tekstissä, joka on ilmestymässä piakkoin [ja jota olemme yhdessä vääntäneet, joten perästä vielä kuuluu]: "Monien näkökulmien mukaan (IPCC, Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli) meidän on syytä valmistautua siirtymään materiaalista kulutusta painottavasta elämäntavasta planeetan resursseihin paremmin sopivaan sivistystä, huolenpitoa ja henkisiä arvoja painottavaan kehitykseen."
Tällaista elämää palvelee muun muassa pääsymaksuton museo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti