perjantai 24. syyskuuta 2010

Arjen estetiikkaa

Käyn aika usein Itäkeskuksen uimahallissa ja olen kiinnittänyt aina silloin tällöin huomiota väestönsuojaan tehdyn hallin iloiseen ja rohkean värimaailmaan. Tänään kuitenkin oikein hätkähdin, kun pois lähtiesäni huomasin, miten epäsovinnainen käytävä- ja aulatilojenkin värimaailma on:


Mieleeni juolahti yhtäkkiä kollegani, myös taiteilijana toimineen Timo Valjakan (s. 1953) minulla luettama englantilaisen taiteilijan David Batchelorin (1955) Chromofobia (Reaktion Books 2000), joka varsin hienosti ja monipuolisesti analysoi länsimaiselle modernismille ominaista värien pelkoa. Timo olisi sen kääntänyt ja minä olisin Kustannus Oy Taiteen kautta kustantanut, vaan siinä se hiipui hiljalleen kustannustoiminta, eikä rahaa tällaisiin epäkaupallisiin hankkeisiin oikein enää ollut. Harmi.
Mutta lukekaa ihmeessä tuo hieno kirja. Ja käykää uimassa. Höyrysaunassa voi sitä paitsi miettiä juuri sellaisia asioita kuin kulttuurinen suhtautuminen väreihin. 

1 kommentti:

  1. Olen saanut vasta nyt tietää, että ko. taiteilija on kaukainen sukulaiseni äitini puolelta. Onko hänen suvussaan muita taitelijoita ?Olisi mukava tietää.

    VastaaPoista