lauantai 21. huhtikuuta 2012

Julkaistua 289: Missä tilassa Kekarainen on?

Eilisessä Kauppalehdessä ilmestyi pikkuruinen juttuni Pertti Kekaraisen (s. 1965) näyttelystä:

Missä tilassa Kekarainen on?

Valokuvataiteessa on viime vuosina puhuttu ”valokuvan maalauksellisuudesta” – jopa trendiksi saakka. Mukana on paljon turhaa hypeä, sillä ainakin maalari tietää, että maalaustaiteen probleemit ovat vähän toisenlaisia kuin digitaalisen kuvamaailman kiemurat. Usein onkin kyse vain pinnallisesta aihemaailman kierrätyksestä: tehdään valokuvia, jotka muistuttavat tavalla tai toisella historiasta tunnettuja maalauksia.
Vaikka olenkin tuntenut ärtymystä tästä trendistä, oli ensimmäinen reaktioni Pertti Kekaraisen (s. 1965) muutaman kuvan edessä, että ”hei, nuohan ovat kuin Piet Mondrianin maalauksia”. Samassa muistin, että Kekaraisella onkin todellisuudessa maalarin ja veistäjän koulutus. Ja että hän on opiskellut Helsingin lisäksi myös Hollannissa. Liekö tämä kaikki sattumaa, mutta se voi tuottaa kiinnostavan viitekehyksen.

Tila 1, 2012.
  
Anhavalla on esillä kansainvälisesti meritoituneen Kekaraisen monia Suomessa ennen näkemättömiä Tila-sarjan teoksia. Tilaahan on tutkittu taiteessa maailman sivu, joten on täysin asiallista tutkailla Kekaraista myös 1900-luvun abstraktin taiteen jatkumona. Hän tuo tematiikkaan myös käsitteellistä jatkuvuutta miettiessään tilan moninaisia merkityssisällöllisiä ulottuvuuksia – omalla hiljaisella tavallaan. Ja nimenomaan välineellä, joka tuottaa esimerkiksi kollaasin käytön sijaan eri tavoin säädeltävää syvyyttä.
Kaikki mahdollinen analyysi kietoutuu kuitenkin outoon poetiikkaan, ja voisi Kekaraisen valokuvia sanoa hyvällä syyllä jopa kauniiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti