Tämä päivä vierähti valokuvataiteilija Martti Jämsän (s. 1959) kanssa. Olemme kokoamassa elokuuksi Suomen valokuvataiteen museolle suurta Polaroid-näyttelyä.
Ensin tapasimme suomentaja ja esseisti Antti Nylénin (s. 1973), joka on intohimoinen Polaroid-mies – lukekaa vaikka hänen blogiaan, jossa on paljon asiaan liittyvää. Uskallan jo luvata, että nyt on tulossa myös tilaisuus nähdä hänen kuviaan.
Jämsä ja Nylén ihailevat tietokoneeltani Robert Frankin (s. 1924) tekemää Patti Smithin (s. 1946) videota Summer Cannibals (1996). Katsokaa ja kuunnelkaa ihmeessä se tästä linkistä. Frank lienee yksi Jämsän nurkkajumalia ja Smith puolestaan meille kaikille kolmelle rakas. Ja miksikö mainitsin Smtihin? Hänkin on Polaroid-ihmisiä. Katsokaa vaikka tästä linkistä ja googlettakaa sitten lisää.
Sitten siirryimme Lauri Erikssonin (s. ?) työhuoneelle ja hänen monipuoliseen Polaroid-maailmaansa:
Olipa varsinainen aarreaitta! Hänenkin kuviaan tulette näkemään. Moni muistaa varmaan hänen lähiosukupolvea kuvaavan kirjansa Suomi Pictures (Nemo 2001). Nyt nähdään myös vähän toisenlaista materiaalia.
Ja sitten vielä Vertti Teräsvuoren (s. 1966) luokse. Teräsvuori on yksi niistä harvoista kuvaajista, jotka ovat käyttäneet legendaarista "myyttistä petoa", jättikokoista Polaroid-kameraa, joita on maailmassa vain viisi kappaletta. Komeaa on jälkikin – tässä nuori Teräsvuori (1993) rullautuu auki vähän vanhemman käsissä:
Nyt se tulee ensimmäistä kertaa esille.
Tätä ammattia en vaihtaisi pois.
Njoh, saanen suositella Patti Smithiin ja Robert Mapplethorpeen liittyvää kirjaa nimeltä Just Kids (en muista suomenkielistä nimeä) joka on muistelus siitä vaiheesta kun tämä silloin vielä pari aloitteli uriaan.
VastaaPoistaPatti Smith päätyi runoilijaksi ja rockmuusikoksi, Robert Mapplethorpe kuoli aidsiin aika nuorena, niin kuin niin moni. Kirja on muistokirja ja hienosti polaroid-kuvilla kuvitettu.