perjantai 6. huhtikuuta 2012

Näyttelykuvia 642: Suomen olemus taiteilijan mukaan

Viikko sitten perjantaina kävin Galleria Heinossa avajaisissa. Petri Hytönen (s. 1963) on valmistanut laajan kokonaisuuden omasta Suomestaan, Hytösen Suomi-ilmiön (31.3.–22.4.). Tässä itse sankari ja kaikkialla ja kaikkea dokumentoiva monitaituri Erkki Pirtola (s. 1950):


Näin Hytönen itse tiedotteessa: "Suomi-ilmiö teossarjani käsittelee sitä kuvaa Suomesta jota ei näe pelkästään valokuvasta tai videolta dokumenttina. Se on se suodatettu kuva jossa pyrin yhdistämään useampia sisällöllisiä tasoja yhteen ja luomaan uudenlaista tulkintaa ja kuvaa Suomesta. Suomesta jossa omiksi teemoikseen ovat tähän mennessä nousseet luokkayhteiskunta uutena ilmiönä, ihminen ja luonto, urheilu ja sen lieveilmiöt yhteiskunnan tulkkina ja perinne suhteessa nykyhetkeen. Eräänlaista maagista realismia jossa yhdistyy fantasia ja realismi eri tasoin."
Ja kylläpäs oli Hytösen Suomi moni-ilmeinen:

Pilkillä, 2011.

Savusaunan polunvartija, 2011.

Todella hieno näyttely. Taitaa olla yksi Hytösen parhaista. Edellisessä olin teeman kapeuteen (tai ehkä jopa vähän epäkiinnostavuuteen) – videopelien ja tv:n maailmaa – hieman pettynyt, mutta tässä oli näkemystä ja paljon pohdittavaa. Hytönen julkaisi näyttelyn yhteydessä myös lehtityyppisen tabloidin, jonka luettuani palaan varmaankin asiaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti