perjantai 27. huhtikuuta 2012

Julkaistua 292: Chen Jiagang manipuloi kaunottaret

Tänään ilmestyi Kauppalehdessä pikkuruinen juttuni Chen Jiagangin (s. 1962) näyttelystä. Alkuperäinen otsikkoni oli paljon tylympi 'Tyhjää melodraamaa', mutta taittaja lienee tarvinnut rivejä lisää. Ylen tylsä ja teennäinen näyttely kummiskin.

Chen Jiagang manipuloi kaunottaret

Beijingissä vaikuttava arkkitehdin koulutuksen saanut Chen Jiagang (s. 1962) on noussut menestykseksi myös valokuvataiteilijana. Hänen valokuvansa ovat jättimäisiä värivedoksia, joissa taustana on usein Kiinan uuden teollisen vallankumouksen jätemaata: tehtaiden raunioita, hylättyä tai tuhottua maaseutua. Kuvissa on tätä kautta dokumentaarinen luonne, mutta lavastuksen kautta kuvat saavat uudenlaisen merkityksen. Chen käyttää malleinaan kaunottaria, jotka yleensä pukeutuvat perinteiseen kiinalaiseen yhdestä palasta tehtyyn qipaoon


Chenin voimakkaasti manipuloidut kuvat ovat utuisia ja romanttissävyisiä, mutta naishahmojen kautta niihin syntyy ylittämätön ristiriita: ne vaikuttavat kuin oudoilta – tai siis tiettyä shokeeraavuutta hakevilta – muotikuvilta tai sitten kuin elokuvan stilleiltä. Mieleen tulee visuaalisesti vaikuttava mutta kerronnallisesti tyhjä melodraama.
Chenin kuvissa valittu maisema on kulissi, jonne voi sijoittaa mitä tahansa kunkin tarpeen mukaan. Hahmoilla ei tunnu olevaan mitään suhdetta sijaintiinsa – sen paremmin ajassa kuin paikassakaan, joten ainakin minun on vaikea niitä jännitteitä yksilön ja yhteiskunnan tai ihmisen ja ympäristön välillä, joita kuvista pitäisi löytyä.
Hirvittävän näyttävää jälki tietysti on, mutta kovin merkittävää taidetta siitä on vaikea saada – sen paremmin poetiikan kuin yhteiskunnallisen ajattelunkaan suhteen.

2 kommenttia:

  1. Ensinnäkin, en ole kuvallisen ilmaisun ammattilainen enkä näin ollen lue kuvia tietyllä lailla.

    Hehkutan mielettömästi Jiagangin kuvia. Voisin katsella niitä määräämättömästi. Kuvissa oleva tila taas kolahtaa minuun mukavasti!

    miettii helen, kirjautumisongelmia

    VastaaPoista
  2. Jostain syystä tuli mieleen Juha Suonpään "Valokuva on IN" kirja...

    VastaaPoista