torstai 8. joulukuuta 2011

Luettua 89: Anssi Kasitonni


Kirsti Karvonen (toim.): Anssi Kasitonni. Ars Fennica / AV-arkki 2011. [Tekstit: Leena Niemistö, Martta Heikkilä, Ville Pirinen & Branislava Andjelković]

Ars Fennica -palkintoon kuuluu myös taiteilijaa esittelevä julkaisu. Tuorein voittaja Anssi Kasitonni (s. 1978) on tietenkin rouheana populaarikulttuurisena hahmona varsin hedelmällinen kohde. Näin siis ainakin luulin, mutta aikamoisen juostenkustu julkaisu hänestä on tehty. Säätiötä edustava Leena Niemistö hymistelee pienessä esipuhessaan, FT Martta Heikkilä ja alakulttuuriaktivisti Ville Pirinen (s. 1973) ovat kirjoittaneet lyhykäiset ja käsittämättömän hienostelevat, korkeakulttuuriset ja "filosofiset" valioaineet, joilla he yrittävät ikään kuin legitimoida Kasitonnin korkeakulttuurisen taiteen syvällisten teemojen käsittelijänä. Branislava Andjelkovićin palkintolausunto on toki kiinnostavaa luettavaa, ja on hyvä, että tällaiset dokumentit säilyvät jälkipolville.
Tosiasia on kuitenkin se, että tämän 48-sivuisen kovakantisen lipareen lukee ja kuvat katsoo alta varttitunnin, ja sitten jää vain kaipaamaan lisää. Esimerkiksi Kasitonnin haastattelu olisi voinut olla paikallaan – sen verran sanavalmis mies hän tuntuu olevan. Taittokaan ei ole kovin ihmeellinen – ei ainakaan erityisesti kohteensa näköinen. Teoskuvia olisi saanut olla enemmän, ja osa niistä olisi saanut olla vähän paremmin kuvattuja ja säädettyjä. Enkä ymmärrä lainkaan sitä, että kun taiteilijasta kerrankin tehdään vähän kunnollisempi julkaisu, siihen ei liitetä CV:tä tai muita elämänvaiheita. Kasitonnin tapauksessa olisin kaivannut myös lisää hakuteosulottuvuuksia: mukaan olisi pitänyt liittää täydellinen diskografia – Kasitonni on sentään aikamoinen musiikkimies – ja filmografia.
Onneksi on kuitenkin yksi syy jättää kirja hyllyyn: AV-arkin tuottama DVD, jossa on hillottuna Kasitonnin filmit 2001–11. Filmejä on kuusi, ja olen ehtinyt katsomaan jotkut jo useammankin kerran. Hienoa jälkeä! Ja Pirinenkin on aivan kuin toinen mies, kun hän keskustelee Kasitonnin kanssa kaikista filmeistä extra-materiaalissa. Mukana on myös muutama musiikkivideo. DVD pelastaakin tämän kirjan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti