keskiviikko 29. joulukuuta 2010

Näyttelykuvia 257 & 258 & Virossa 33: Kirjakaupassa

Yritän taas kuroa syntyneen viiveen kiinni. Maanantai – tässä tapauksessa siis 20.12. – on Virossakin kriitikon vapaapäivä, koska kaikki museot ja galleriat ovat kiinni. Vaan kyllä sitä aina jonkun näyttelyn löytää, jos haluaa. Menin käymään Viru-keskuksen Rahva Raamat -kirjakaupassa, ja sen molemmissa kerroksissa oli tarjolla harrastajataidetta. 
Neljännessä kerroksessa oli Audentes-yliopiston valokuvakerhon tuotteita nimellä Ebatavaliselt tavaline (21.10–?):

 
Kolmannessa kerroksessa oli puolestaan esillä julkkisten hyväntekeväisyyttä – Lasten ja nuorten kriisikeskukselle – varten tekemiä postikortteja. Järjestäjät olivat Rahva Raamat ja Viron TV3:


Tällaisten näyttelyiden eteen on aina syytä pysähtyä hetkeksi. On kiinnostava nähdä sitä, mitä ihmiset harrastavat ja on myös varsin kiinnostava nähdä sitä, miten he sen tekevät. Näin pystyy myös näkemään sen, minälaiset maneerit ja kliseet ovat kuvakulttuurissa erityisen pitkäikäisiä ja suosiota nauttivia. Väitän esimerkiksi, että alla näkyvässä iki-ihanan ja Suomessakin varsin tunnetun Modern Fox -yhtyeen laulusolistin Mart Sanderin (s. 1967) työn taustalla näkyy tietynlaisen sarjakuvan ja ehkä myös vanhan koulun graffitien vaikutus:


Siis: pysähtykää aina edes hetkeksi, kun näette tällaisen vähän marginaalisemman näyttelyn. Ja miettikää ainakin yksi siihen liittyvä ajatus. Jos tällaista haluaa ajatella hyödyn kannalta eikä silkkana ajanhukkana, toimintaa voisi nimittää vaikkapa visuaalisen kulttuurin empiirisiksi opinnoiksi.
Ja nyt voitte palkita itseänne kuuntelemalla tästä Sanderin ja Modern Foxin biisin Paula, sul on poisipea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti