maanantai 4. huhtikuuta 2011

Julkaistua 140: Elämän kokoista taidetta

Yksi pieni teksti meinasi unohtua. Mäntän kuvataideviikkojen sivuille piti viime viikolla kirjoittaa pieni johdatus tulevaan. Tässä se:
 
Elämän kokoista taidetta

XVI Mäntän kuvataideviikkojen teema on raamatullinen Kunnioita isääsi ja äitiäsi. Mukana on nelisenkymmentä suomalaista taiteilijaa/taiteilijaryhmää ja Tallinnan kulttuurikaupunkivuoden kunniaksi kahdeksan tallinnalaistaiteilijaa.
Raamatullisesta nimestä huolimatta kyse ei ole uskonnollisesta teemasta. Kenenkään ei tarvitse tuntea itseään ulkopuoliseksi. Kyse on asiasta, johon kaikilla ihmisillä – niin taiteilijoilla kuin katsojillakin – on vääjäämättä suhde: isästä ja/tai äidistä. Suhde voi tulla todeksi poissaolon tai läsnäolon kautta, se voi olla onnellinen tai elämää jatkuvasti synkistävä, se voi olla helppo tai sitten äärimmäisen vaikea. Se on asia, jonka kanssa ollaan toisinaan ongelmitta sinut tai sitten jotain, joka tuntuu aina jäävän hoitamatta. Se on täynnä onnenhetkiä ja yhtä lailla kipupisteitä – molemmat hyvän taiteen tunnusmerkkejä.
Mäntässä nähdään paljon aivan uusia teoksia, ja jotkut taiteilijat ovatkin ottaneet yhteyttä teosten tekovaiheessa ja valittaneet yöuniensa menettämistä. Kuvataideviikoilla on siis elämää suuremman sijaan juuri elämän kokoista taidetta!

***

Tällainen 11 000 kuutiometrin vetoinen tehdas siis pitäisi täyttää juuri elämän kokoisella taiteella:


Huh!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti