sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Haluan terveen järjen hegemoniaa!!!


Olin vähän ajatellut käydä Suomen sosiaalifoorumissa kuuntelemassa keskustelua Taideammattilaisen tulevaisuus?, jossa oli järjestävänä tahona muun muassa Taidemaalariliitto ja puhujana siten liiton puheenjohtaja Maaria Märkälä (s. 1964). Sitten ajattelin – ehkä vähän turhan kyynisesti –, että taidan kuitenkin aavistella jo suurimman osan tuon keskustelun kulusta. Toinen vaihtoehto olisi ollut Kulttuurivihkojen ja  Tiedonantajan yhdessä järjestämä tilaisuus Miten vasemmisto voi vallata kulttuurisen hegemonian? Tällainen kysymyksenasettelu sai minut kuitenkin niin pahalle päälle, etten viitsinyt lähteä foorumiin lainkaan. Olen itse asiassa lopen kyllästynyt siihen kulttuurielämämme typerään puoluepolitisoimiseen ja oikeistopoikien ristiretkeen, jonka pomomiehet Berndt Arell ja Janne Gallen-Kallela-Sirén sekä kuvataiteilija Osmo Rauhala (s. 1957) aloittivat joskus talvella 2009 ja joka tuntuu jatkuvan vieläkin. Minä haluaisin istua sellaisessa seminaarissa, jonka nimi voisi olla vaikka Miten terve järki ja aito sivistystahto voisivat vallata kulttuurisen hegemonian? (siis korruptoivasta vallasta saatavien kicksien sijaan), mutta kai se on toiveajattelua. Muistutan kuitenkin, että foorumin omissa asiakirjoissa sanotaan sen toimivan "avoimena tilana, jonne tasa-arvoisen ja demokraattisen yhteiskunnan kannattajat voivat tuoda näkemyksiään laajempaan keskusteluun". Tätä taustaa vasten otsikko oli vastenmielinen. 

PS. Foorumin iloisen bannerin (klikkaa kuvaa, niin näet sen kunnolla) on suunnitellut kuvanveistäjä Antti Nordin (s. 1960), joka kuitenkin taitaa nykyään olla ahkerampi pelimannina Tango Siboney -bändissä kuin kuvataiteilijana.

PPS. Niinpä minäkin Antin tavoin siirryin sitten kuvataiteesta musiikkiin ja laitoin levylautaselle Erma FranklininArethan isosiskon – häkellyttävän hienon tulkinnan The Doorsin Light My Fire -biisistä (kuunnelkaa tästä linkistä), mutta aloin kuitenkin myös soitella Mäntän kuvataideviikkojen taiteilijoille kartoittaakseni tilan ja audiovisuaalisten laitteiden tarvetta. Sunnuntai on hyvää kuraattorin arkea. Saa rauhassa miettiä.

PPPS. Ja niille, jotka luulevat, että Piece of My Heart oli Janis Joplinin originaali vuodelta 1968, kerrottakoon, että juuri Erma Franklin teki biisistä vuonna 1967 sen ensimmäisen levytyksen, jonka voi kuunnella tästä linkistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti